Read Time:3 Minute, 24 Second

Steeds meer mensen zijn zich bewust van hoe zuiniger omgaan met energie beter is voor zowel het milieu als de portemonnee. Duurzaam wonen is vandaag de nieuwe norm en allerlei technieken worden toegepast om een woning zo energiezuinig mogelijk te maken om op die manier het milieu zoveel mogelijk te ontlasten en zo goed mogelijk in te springen op de laatste ontwikkelingen. 

Zo is een degelijke isolatie van een woning tegenwoordig fundamenteel. Het goed isoleren van het dak en de vloer van een huis kan wel tot 70% aan energie besparen. Warmte wordt hierlangs namelijk probleemloos afgevoerd als er sprake is van een gebrekkige isolatie, waardoor je blijft stoken en de energierekening alleen maar verder oploopt. 

Je kunt er op meerdere manieren voor zorgen dat je woning duurzamer wordt

Natuurlijk kun je ook andere middelen gebruiken om je energieverbruik aanzienlijk te verminderen. Zo kan bijvoorbeeld het gebruik van energiezuinige led verlichting op jaarbasis een aanzienlijk prijsverschil betekenen. Led lampen zijn tegenwoordig in allerlei vormen en maten te verkrijgen en ook de kleur van de belichting kan worden aangepast door te kiezen voor warm of wit licht. 

Een andere manier om behoorlijk op het energieverbruik te kunnen besparen is door de installatie van vloerverwarming. Het gasverbruik wordt aanzienlijk minder en je kunt op deze manier je woning op een meer milieubewustere manier verwarmen. Onder de vloer wordt een vloerverwarmingssysteem geïnstalleerd en door middel van slangen en leidingen waar warm water doorheen wordt gepompt wordt een ruimte geleidelijk voorzien van een hogere temperatuur. Een extra radiator of externe verwarming is op deze manier niet meer nodig. 

Geluidsoverlast door de pomp van vloerverwarming kan klachten veroorzaken

Het enige nadeel dat mensen nog wel eens kunnen ondervinden van een systeem met vloerverwarming, is dat de pomp vloerverwarming geluid overlast veroorzaakt. Waar komt dit geluid nou precies vandaan? Het water dat wordt gebruikt voor een vloerverwarmingssysteem wordt verwarmd door de CV-installatie. Vervolgens wordt het door de CV richting een vloerverwarmingsverdeler gepompt, waar het water vervolgens in verschillende groepen wordt opgedeeld. Deze verdeler is voorzien van een pomp, die het warme water over de verschillende groepen verdeeld. Tijdens gebruik kan deze pomp echter voor geluidsoverlast zorgen in de vorm van een lage bromtoon. 

Het kan zijn dat je hier weinig van merkt in het begin, maar als je voortdurend een toon hoort die veroorzaakt wordt door de pomp, kan dit op langere termijn voor de nodige ergernis zorgen. Je woongenot wordt een stuk minder als je ’s avonds slecht slaapt doordat de pomp voor geluidsoverlast zorgt. Op lange termijn kan dit ook de oorzaak voor stress en een hoge bloeddruk, wat vervolgens de kans op een hartinfarct vergroot. Het is daarom aan te raden om te proberen de geluidsoverlast zo snel mogelijk te verhelpen zodat je gezondheidsrisico’s zoveel mogelijk kunt beperken.

Mogelijke problemen kunnen al tijdens de installatie worden voorkomen

Je kunt problemen door geluidsoverlast die veroorzaakt worden door de pomp verhelpen door bij installatie goed te kijken waar de waterverdeler precies geïnstalleerd wordt. Bij een klein oppervlak zal het vermogen van de CV ketel waarschijnlijk voldoende zijn om het water door het systeem te pompen. Bij een groter oppervlak is het echter aan te raden om een extra pomp te installeren om er zeker van te zijn dat het water optimaal verdeeld wordt onder je systeem. Je doet er verstandig aan om deze weg te werken op een plek waar cv-leidingen makkelijk naar toe kunnen worden geleid, zoals bijvoorbeeld onder de trap of bij de meterkast. Op deze manier zal het geluid een stuk minder worden. 

Een andere manier om geluidsoverlast door de pomp tegen te gaan, is door middel van de installatie van een speciale pompschakelaar. Omdat je de vloerverwarming gedurende warme dagen niet zult gebruiken, heeft het ook weinig zin om je vloerverwarming te laten draaien. Met een eenvoudige pompschakelaar kun je de pomp van de waterverdeler erg makkelijk aan en uit zetten wanneer je de vloerverwarming niet gebruikt en op deze manier kun je voorkomen dat de pomp voor geluidsoverlast zorgt.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
een Scandinavische kinderkamer Previous post Zo maak je een Scandinavische kinderkamer
houten jaloezieen Next post Bij het opnieuw inrichten van je huis ben je ook op zoek naar raamdecoratie