Read Time:2 Minute, 33 Second

Een goede nachtrust is fundamenteel om overdag fris en fruitig in je schoenen te staan. Zonder een fijne en herstellende slaap, die je laat bijkomen van alles wat je overdag hebt meegemaakt, heb je een grotere kans op opspelende gezondheidsproblemen. Miljoenen mensen over de hele wereld kunnen beamen dat ze lijden aan stress, angst, slapeloosheid en andere kwalen. Deze symptomen zijn natuurlijk te verlichten door het gebruik van bijvoorbeeld slaappillen, maar er zijn ook andere manieren om jezelf te verzekeren van een degelijke slaap. 

Een hulpmiddel om je van een goede nachtrust te verzekeren dat steeds meer aan populariteit wint, is de zwaartedeken, ook wel een verzwaringsdeken genoemd. Het wordt steeds vaker aangeraden voor klachten zoals vermoeide benen, angststoornissen, slapeloosheid, parkinson, adhd en hyperactiviteit. Het is eenvoudig te gebruiken concept, dat al heel veel mensen aantoonbaar geholpen heeft met het verhelpen van verschillende problemen. 

Hoe werkt een zwaartedeken

Zwaartedekens kun je vergelijken met een sterke omhelzing. Een verzwaringsdeken vormt zich om je lichaam en helpt bij het ontspannen van je zenuwstelsel. Door het gewicht en de druk van de zwaartedeken relaxt je lichaam. Daarnaast stimuleert het de productie van serotonine in je lichaam, waardoor je je een stuk beter gaat voelen. Ook maakt je lichaam melatonine aan, waardoor het een signaal afgeeft om te ontspannen. Het gewicht van de zwaartedeken functioneert als een therapie van intens aanraken en het bevordert de tastzin over je hele lichaam, waardoor je veiliger gaat voelen en een diepe nachtrust kunt bevorderen. 

Baby’s worden bijvoorbeeld vaak stevig in een doek gewikkeld, om ze op deze manier een gevoel van veiligheid te geven. Een stevige druk doet de spieren namelijk ontspannen. Een lichte aanraking doet  vaak juist het tegenovergestelde. Denk bijvoorbeeld aan voorzichtig kietelen of het aanraken van de haartjes op je huid. Alleen de bovenste huidlaag wordt hier door aangeraakt, waardoor een soort alarm signaal wordt veroorzaakt. Hetzelfde gebeurt als er bijvoorbeeld insecten over je huid lopen. Het lichaam geeft een waarschuwing af. Bij een diepere druk, worden juist ook andere, dieper liggende huidlagen gestimuleerd. Het lichaam denkt vaak dat deze door zichzelf worden veroorzaakt, waardoor juist een gevoel van veiligheid wordt gecreëerd. 

Wat is een zwaartedeken?

Zwaartedekens worden meestal verzwaard door middel van plastic bolletjes. De deken wordt in verschillende vakken verdeeld, waardoor je een gelijkmatige gewichtsverdeling verkrijgt. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, weegt een zwaartedeken voor volwassen meestal tussen de 7,5 en 15 kilogram. Je kunt zwaartedekens kant en klaar kopen. Ze zijn tegenwoordig vaak beschikbaar in verschillende soorten stof, afhankelijk van jouw voorkeuren, maar daarnaast bestaat natuurlijk ook de mogelijkheid om ze zelf te maken. 

Een ideaal alternatief voor niet medicinale therapie

Een zwaartedeken is een ideaal alternatief voor iedereen die op zoek is naar een betere nachtrust op niet medicinale wijze. Artsen en ergotherapeuten raden steeds vaker een zwaartedeken aan, vanwege de bewezen positieve invloeden die het gebruik heeft op verschillende en uiteenlopende klachten. Let wel, het gebruik wordt afgeraden als je problemen hebt met ademhalen, met je bloedsomloop of temperatuurregeling. 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
zelf een overkapping maken Previous post Verhoog de waarde van je huis door een overkapping te bouwen
zwarte regendouche kopen Next post Stijlvol en strak; een zwarte regendouche kopen