Read Time:3 Minute, 38 Second

Je hebt op zich een leuke woning, maar in de loop der jaren zijn jouw woonwensen verandert. Het huis dat je nu bewoont voldoet eigenlijk niet meer aan wat je graag zou willen. Wellicht is het huis te klein geworden door gezinsuitbreiding, of juist te groot omdat de kinderen het huis uit zijn. Of heb je je vaste baan ingewisseld voor het zelfstandig ondernemerschap waardoor je behoefte hebt aan een kantoorruimte. Wat de reden ook is, de huidige situatie voldoet niet en vraagt om actie. De grote vraag die je voor jezelf stelt: blijf ik in mijn huidige woning en ga ik die verbouwen, of ga ik op zoek naar wat anders en ga ik verhuizen.

Verhuizen 

Een van de belangrijkste zaken die je dient te regelen, is het goed voor ogen hebben van wat je wilt. Zodra je weet wat je wilt, is het een stuk makkelijker zoeken. Met jouw wensenlijst begint je zoektocht. Uiteraard bewandel je de bekende paden op internet, maar je gaat ook traditioneel langs bij de makelaar om de hoek. Al snel vind je een aantal woningen die aan jouw wensen voldoet, en na het bezichtigen van de woningen weet je al snel wat jouw keuze wordt. Als je dan ook nog de juiste prijs weet te bieden, kan het zomaar zijn dat je ineens aan de vooravond staat van een verhuizing. 

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Een verhuizing vraagt veel van je. Allereerst zal het vinden van een woning in de huidige woningmarkt al een opgave om zich zijn. Als dat eenmaal gelukt is zal je te maken krijgen met het verkrijgen van een hypotheek. Omdat je al een huidige woning hebt zijn de hypotheekregels weer anders dan wanneer je een starter bent. Daarom is het belangrijk om je maximale hypotheek te berekenen. Verder krijg je ook weer te maken met de notaris, spullen inpakken, verhuizen en niet te vergeten: je huidige woning kwijt zien te raken. Al zal dat met de huidige markt geen al te groot probleem zijn.

Vervolgens ben je er nog niet, want hoe mooi een nieuwe woning ook lijkt, er zal altijd geklust en verbouwd moeten worden. Maar als je een woning hebt gevonden die aan al jouw wensen voldoet, dan heb je dit er voor over en zal het eindresultaat er voor zorgen dat je alle inspanningen zo weer vergeten bent.

Toch maar verbouwen?

Lukt het je niet om jouw droomhuis te vinden binnen jouw budget, dan is verbouwen natuurlijk ook een optie. De huidige woningmarkt is gerust een jungle te noemen, en er kan veel zorgen en stress voorkomen worden door er bewust voor te kiezen om deze markt niet te betreden. Je bezit immers al een prima woning. Hoewel deze wellicht niet meer aan alle wensen en eisen voldoet, is de basis goed te noemen. Verbouwen is dus zeker een optie. En zeg nou zelf, als je een nieuw huis koopt zal je ook moeten klussen en verbouwen. 

Wie er voor kiest om zijn of haar huis te gaan verbouwen kan er voor kiezen om dit uit te besteden of zelf te doen. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de klus en je eigen kunnen, kun je de keuze maken wie welke klus gaat doen. Een vakman kost meer dan als je het zelf doet, maar levert doorgaans wel betere kwaliteit en als je kiest voor een erkend bedrijf kan je ook terugvallen op garantiestellingen.

Bouwdepot 

Of je kiest voor verhuizen of verbouwen, het zal altijd gaan om een (flinke) investering. Een aanbouw, een nieuwe badkamer of een complete renovatie: wat jouw doel ook is, het zal flink in de papieren lopen. Kosten die niet voor iedereen betaalbaar zijn door een goed gevulde spaarrekening. Gelukkig zijn er volop mogelijkheden om de verbouwing toch gerealiseerd te krijgen. Denk bijvoorbeeld eens aan een bouwdepot. Deze kun je zowel los als in combinatie met een hypotheek afsluiten. Bij een bouwdepot wordt een bepaald bedrag gereserveerd voor de verbouwing. Vervolgens kun je de kosten voor de verbouwing uit dit depot betalen. Over het depot betaal je uiteraard aflossing en rente. De rente is echter, net als de hypotheekrente, aftrekbaar. Hierdoor vallen de netto kosten weer een stuk lager uit. Verdiep je eens in de mogelijkheden die er zijn. Op internet zijn er diverse aanbieders actief. Er zal er altijd een zijn die het beste past bij jouw situatie.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
trapleuning Previous post Dit is waarom een trapleuning zo belangrijk is voor bij jouw in huis!
ventileren Next post Goede ventilatie in huis is essentieel voor een aantal redenen: dit zijn ze.