Read Time:2 Minute, 8 Second

Het belang van een trapleuning

Heeft jou huis een trap? Dan heb je natuurlijk ook een trapleuning. Een trapleuning is van groot belang voor het veilig gebruik te kunnen maken van de trap. De leuning bied houvast, het is iets om je aan vast te pakken mocht je onverwacht een misstap maken en dreigt de trap af te vallen. Veel ouderen kunnen zonder leuning helemaal geen gebruik maken van de trap, ze hebben de leuning nodig voor de stabiliteit die ze door ouderdom enigszins zijn verloren. Voor kleine kinderen is de leuning ook van groot belang, hun coördinatie is nog niet zo goed als die van een volwassenen en ze zijn daarom extra kwetsbaar voor vallen. Conclusie de trapleuning is essentieel voor de veiligheid op een trap.

Ongevallen in het huis

Jaarlijks komen er in Nederland rond de 5000 mensen om bij een dodelijk ongeluk, 3800 daarvan zijn val ongelukken. Ongeveer 3650 dodelijke ongelukken gebeuren in huis, de meeste daarvan zijn val ongelukken op de trap. Niet alleen oudere maar ook kinderen en volwassenen zijn hier het slachtoffer van. Vallen op de trap gebeurt vaak bij een misstap, als men duizelig wordt op de trap of wanneer men uitglijd. Uitglijden kan door een gladde trap maar ook door bijvoorbeeld kleding, speelgoed en andere voorwerpen die al dan niet tijdelijk even op de trap gezet of gelegd worden. Niet elke trap heeft een leuning, sommige leuningen zijn niet stevig en bieden daarom enkel geringe bescherming. De meeste ongelukken op een trap gebeuren als mensen de leuning niet gebruiken, deze ontbreekt of van een slechte kwaliteit is. Loszittende leuningen bijvoorbeeld zijn een van de redenen dat men van een trap afvalt.

De trap veilig maken met een goede leuning

Om een trap zo veilig mogelijk te maken is de leuning van groot belang. Natuurlijk is het ook belangrijk te zorgen dat de trap niet glad is. Goede grip op de treden helpt veel bij het veilig maken van een trap maar de leuning is misschien wel het meest belangrijk. Leuningen zijn er in vele variaties, veel voorkomende leuningen zijn ronde leuningen en platte leuningen, leuningen van hout en van staal. Voor een veilige leuning geld, hoe steviger hoe beter. De stevigheid heeft te maken met het materiaal, de dikte en vooral het aantal plaatsen waarop de leuning is bevestigt. Ook de kleur draagt bij aan veiligheid, een opvallende kleur zie je beter en dus pak je de leuning gemakkelijker vast als het donker is. Goede leuningen zijn bijvoorbeeld trapleuningen blauw staal. Blauwstaal is opvallende mooi en extra stevig.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
scandinavische design gordijnen Previous post Scandinavische design gordijnen die perfect aansluiten bij een typisch Scandinavisch interieur.
verbouwen of verhuizen Next post Verbouwen of verhuizen