Read Time:2 Minute, 50 Second

Een sterk opkomende trend in raamdecoratie zijn de transparante vouwgordijnen. Niet voor niets want de stof filtert de doorkijk en het licht, waardoor het licht dat de kamer binnenvalt subtiel is. Zo hangt er wel iets voor het raam, maar gaat er geen zicht of lichtinval verloren. Transparante vouwgordijnen zijn gordijnen die je verticaal kunt openen, of sluiten. Wil je ze halverwege het raam hangen? Dat kan. Liever combineren met een bijpassend gordijn? Dat is ook mogelijk en experts als BlindDesign kunnen je nog veel meer opties voor het gebruik van dit type vouwgordijnen laten zien. Wij trouwens ook, dus lees vooral verder.

Wat is een vouwgordijn?

Een vouwgordijn bestaat uit een stof die bij het ophalen opgevouwen wordt in plaats van gerold. Een vouwgordijn herken je aan de horizontale plooien in de stof en je kunt deze vaak laten zakken, of omhoog trekken, door een bedieningsketting of een koord. Naast veel verschillende soorten stoffen en kleuren, is er ook een ruime keuze in een dergelijke ketting of koord.

vouwgordijnen transparant

Vouwgordijnen kunnen praktisch of stijlvol zijn, of natuurlijk allebei

Transparante vouwgordijnen kun je helemaal naar jouw wensen laten maken, vooral ook door de vele stoffen waaruit je kunt kiezen. Zo zijn er stoffen die geschikt zijn voor vochtige ruimtes omdat ze vocht- en schimmelwerend zijn. Dit type vouwgordijnen zijn ook praktisch UV-resistent. Dat wil zeggen dat de kleur bijna niet vervaagt door het zonlicht. Dit soort vouwgordijnen zijn dan ook enorm praktisch in bijvoorbeeld de keuken, de badkamer op het balkon. En sommige stoffen van vouwgordijnen zijn zelfs vuurvertragend waarmee ze bijdragen aan een veiligere ruimte.

Variaties in transparantie

Er is ook variatie in de transparantie, zo zijn er doorschijnende stoffen die het licht mooi filteren, maar er zijn ook semi-transparante stoffen. Die zijn wat dikker, blikdicht dus. Die gordijnstof blokkeert de inkijk maar laat het daglicht nog wel zover door dat het binnen niet donker wordt. De weving, stofdikte en een eventuele coating bepalen of en hoeveel een vouwgordijn doorschijnend is. Bedenk wel dat geen enkel transparant vouwgordijn in de avond voldoende privacy biedt. Om die privacy wel te hebben, kun je ze het beste combineren met andere raamdecoratie, zoals verduisterende gordijnen of overgordijnen. Daarmee profiteer je van beide stoffen. Je hebt dan namelijk overdag mooi licht in huis en ’s avonds volop privacy.

In combinatie met andere raamdecoratie

Transparante vouwgordijnen zijn dus mooi te combineren met andere vormen van raambekleding. Bijvoorbeeld voor de sfeer, door deze te combineren met een gordijn. Hierdoor kun je je helemaal uitleven op de style. Ook (over) gordijnen zijn namelijk in enorm veel kleuren, patronen en materialen te vinden.

Transparante vouwgordijnen hoeven daarnaast helemaal niet duur te zijn. Voor standaard ramen, zijn er over standaardmaten vouwgordijnen te vinden. Echt mooie raamdecoratie bij afwijkende ramen is natuurlijk wel maatwerk, en dus spreekt het voor zich dat je dan de transparante vouwgordijnen op maat moet laten maken. Of dat nu voor een klein of groot raam is, of voor ramen met een afwijkende vorm. Zorg dus altijd dat je het zorgvuldig inmeet als je op zoek gaat naar vouwgordijnen bij een expert. Zo’n expert zal ook altijd de baleinen en garens aanpassen aan de kleur van de gordijnstof. En gordijnstoffen met een doorlopend dessin worden door zo’n expert vaak afgewerkt met een lint aan de achterzijde. Het patroon wordt dan dus niet onderbroken bij de uiteinden.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
airfryer Previous post Dit vergeten veel mensen tijdens het schoonmaken van de airfryer
stalen deuren Next post Stalen deuren voor een strakke look