Read Time:3 Minute, 0 Second

Wat zijn Tiffany lampen?

De Amerikaan Louis Comfort Tiffany (1848- 1933) is de bedenker en uitvinder van de zogenaamde Tiffany lamp. Hij slaagde erin om normaal wit glas te versmelten met gekleurd glas (het type glas dat gebruikt wordt in glas- en loodramen). Dit zogenaamde “Favrille- glas” verwerkte hij in lampenkappen met verschillende geometrische patronen en in art- nouveau en art- deco stijl. Van alle ontwerpen lampen maakte Tiffany vaak grote aantallen. Toch kun je iedere Tiffany lamp als uniek beschouwen door het verschillende kleurgebruik en de selectie van glas.

staande tiffany lamp  tiffany lampen  tiffany lamp

Hoe wordt een Tiffany lamp gemaakt?

Je begint met het maken van een Tiffany lamp door op een houten mal het patroon van de kap te tekenen. Vervolgens worden de stukjes glas geselecteerd in de juiste kleuren en tinten. Voor ieder afzonderlijk stukje glas wordt een koperen plaatje gebruikt als snijmal. De uitgesneden stukje glas worden vervolgens verpakt in dun koperfolie daarna op de houten mal geplaatst. Ten slotte worden de koperfolieranden aan elkaar gesoldeerd. Door deze speciale Tiffany- techniek klinkt het glas een beetje dof. Veel mensen denken dan ook dat ze met plastic te maken hebben. Bij een echte Tiffany lamp is dit absoluut niet het geval.

De waarde van een Tiffany lamp

Louis Tiffany kwam in 1895 met de eerste modellen van zijn lampen op de markt. De lampen uit die periode zijn tegenwoordig uiterst zeldzaam en zeer kostbaar. Je ziet ze eigenlijk alleen nog in musea, of ze zijn in het bezit van steenrijke verzamelaars. Destijds waren Tiffany lampen trouwens ook niet echt goedkoop. Voor een echte Tiffany lamp moest je in 1890 al snel een slordige vijfhonderd dollar op tafel leggen. De hedendaagse Tiffany lampen zijn een stuk goedkoper dan honderd jaar geleden. Deze prachtige lampen worden nog steeds met de hand gemaakt en op dezelfde manier als destijds.

Een Tiffany lamp kopen

Tegenwoordig zijn er mooie handgemaakte Tiffany lampen te koop voor een zeer betaalbare prijs. Neem maar eens een kijkje op de site van Sfeerleven.nl. Op deze site vind je verschillende modellen Tiffany lampen. Zo zijn er bijvoorbeeld Tiffany hanglampen, bureaulampen, plafondlampen, tafellampen, vloerlampen en wandlampen. Ook voor dierenvormen, lampvoeten, losse glaskappen en panelen kun je op deze site terecht. De lampen zijn verkrijgbaar in tien verschillende kleuren en in vijf verschillende hoogtes. Voor een paar tientjes kun je al een Tiffany lamp aanschaffen. De prijzen lopen op tot meer dan tweeduizend euro.

tiffany hanglamp
Clayre & Eef Lampenkap à €129,95
lampenkap tiffany
Clayre & Eef Lampenkap à €173,50

tiffany tafellamp
Clayre & Eef Tiffany tafel lamp à €117,50
taffellamp tiffany
Clayre & Eef Tafellamp à €371,95
grote tiffany hanglamp
Clayre & Eef Tiffany Hanglamp à €1042,95
tiffany tafellamp met vlinders
Tiffany tafellamp met vlinders à €437,95

Een Tiffany hanglamp

Bij Sfeerleven is ook een grote collectie Tiffany hanglampen te vinden. Het kenmerk van deze Tiffany hanglampen is het schitterende glas-in-lood effect, waardoor ze niet alleen licht maar ook
kleur en warmte in je interieur brengen. De prijs voor een Tiffany hanglamp varieert van € 124,95 tot €2483,95. Je kunt ook je eigen hanglamp samenstellen door een lampenkap te combineren met een ophanging. Je kunt bij Sfeerleven direct online bestellen. Als je voor meer van €75,- bestelt, is de verzending gratis en bij ieder bestelling boven tien euro krijg je ook nog een cadeautje.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Online rolgordijnen bestellen? Waar moet je allemaal op letten
Next post Duurzaam en verlichtend