Read Time:2 Minute, 32 Second

‘Ach, dat doe ik straks wel eventjes.’ ‘Die muur? Die heb ik zo geschilderd!’ Steeds vaker besluiten we de kluisjes in huis zelf te doen. Aan alles zit tegenwoordig ‘een prijsje’, dus om kosten te besparen, grijpen we met regelmaat zelf naar de ‘doe-het-zelf’-attributen. En, toegegeven: we worden ook steeds handiger. Via social media, Pinterest en YouTube-filmpjes worden talloze ‘hacks’, ook wel: ‘handige en subtiele trucjes’, vrijgegeven die van begin tot eind het ‘proces’ laten zien zodat jij, zonder kleerscheuren, aan de slag kunt gaan. Ondanks dat deze filmpjes de ‘eenvoud zelve’ lijken, is het toch van belang diverse voorzorgsmaatregelen te nemen; klussen is nu eenmaal niet zonder gevaar.

Elektriciteit

Wanneer je gaat klussen, ben je vaak druk in de weer. Je ligt op de grond of duikt achter een kast; tijdens het werken is niets te gek. Toch is het belangrijk rekening te houden dat er geen ‘onnodige’ stroom op je werkplek aanwezig is. Zo vormt water en elektriciteit letterlijk een ‘dodelijke combinatie’ en is een fikse stroomstoot niet echt een moment waar je later nog graag eens aan terugdenkt. Ga je klussen? Vergeet dan niet de overbodige stroom uit te schakelen.

‘Klussen, het lijkt eenvoudig’

Schilderen? Het lijkt ‘zo gedaan’. ‘Een kwast in de pot met verf steken en het schilderen kan beginnen. Simpel!’ Schilderen is wellicht minder gecompliceerd dat het uitdenken van wiskundige formules, maar ook hier moet je even uitkijken. Kom je namelijk in contact met bepaalde verf? Dan kun je dit niet even ‘gauw’ afspoelen met water; met terpentine kun dit wel verwijderen, maar ook deze chemische samenstelling is niet zonder gevaar. Wanneer je te hard met terpentine wrijft, kan er een ‘chemische verbranding’ op de huid ontstaan of, wanneer er een ‘open wondje’ aanwezig is, kan de terpentine via de huid in de bloedbaan terechtkomen. Of denk eens aan het werken met kleine tegeltjes. Wanneer een tegeltje kapot valt, kan het versplinteren in kleine, scherpe stukjes. Let je even niet op? Dan kan een scherp randje een behoorlijke snijwond veroorzaken met alle ongelukkige gevolgen van dien.

Beschermende kleding

Om snijwonden door scherpe kantjes van tegels of planken of ongewenste aanrakingen met verf te voorkomen, valt het erg aan te raden goede werkhandschoenen te dragen. Geen verfplekken, verbrandingen of open wondjes; het klussen wordt geen ‘pijnlijk proces’ en gebeurt op een veilige manier. Zorg ervoor dat je altijd comfortabele en beschermende ‘kluskleding’ klaar hebt liggen zodat je, voor jezelf, een fijne werkplek creëert waarbij de kleding tevens vies mag worden. Zodra je werklaarzen van Bowork.nl draagt, zijn de voeten volledig beschermd tegen allerlei onveilige deeltjes, zoals spijkers en kapotte deeltjes, op de grond. Daarnaast kunnen er allerlei stofdeeltjes vrijkomen tijdens het werkproces en in de longen terechtkomen. Wil je dit graag voorkomen? Draag dan een beschermend mondkapje.

Wanneer je zelf klust, kun je kosten uitsparen. Wil je graag dat het ‘leuk’ blijft? Ga dan niet ‘klakkeloos’ te werk en bied jezelf goede bescherming. En, hoe veiliger het klusproject, des te mooier het eindresultaat.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Zolder verbouwen? 5 tips
Next post Je huis verbouwen, waar begin je überhaupt?