Slaapkamer Inrichten

Ben je aan het verhuizen, dan is het begin van de slaapkamer inrichten een stuk eenvoudiger dan wanneer je je slaapkamer opnieuw gaat inrichten. Wil je een compleet nieuwe look and feel aan je slaapkamer inrichting gaan geven, dan kun je eigenlijk het beste de gehele slaapkamer leeg maken. Probeer alle spullen er tijdelijk uit te halen en tijdelijk eventjes een andere plek te vinden om te slapen. Gooi overbodige die je niet meer wilt of kunt gebruiken weg en zet de meubels die je nog wel wilt gebruiken in een ander vertrek. Op deze manier heb je de kans om de ruimte beter in te schatten en natuurlijk is het voor het verven of behangen van de wanden ook noodzakelijk dat het vertrek leeg is.

Slaapkamer inrichten? Doe ideeen op met een moodboard

Heb je geen enkel idee hoe je je het slaapkamer inrichten gaat aanpakken, dan is het een goed idee om van te voren een moodboard te maken. In folders, magazines en van het internet kun je veel plaatjes en afbeeldingen verzamelen van slaapkamer meubels, woonaccessoires, behang en kleuren om een moodboard samen te stellen. Een moodboard kun je maken op een mdf plaat of een groot stuk karton. Bij het maken van een moodboard voor de slaapkamer inrichting zijn er verschillende elementen waar je rekening mee moet houden. De belangrijkste elementen voor de slaapkamer inrichten zijn:

  • Het bed
  • De slaapkamerkast
  • De vloer
  • De verlichting
  • De gordijnen
  • Het kleurgebruik
  • De decoratie

slaapkamer inrichten

foto: placeofmytaste.com

Het bed

Het bed is duidelijk het belangrijkste element van de slaapkamer. De slaapkamer is het vertrek waar mensen gemiddeld de meeste tijd van hun leven doorbrengen en daarvan wordt de meeste tijd in het bed doorgebracht. Het bed is de plek waar zowel lichaam als geest tot rust komt. Daarom is het belangrijk om veel aandacht te besteden aan een goed en comfortabel bed. Wanneer je een nieuw bed aanschaft met nieuwe matrassen, is het aan te raden om het bed en verschillende matrassen uit te proberen. Er zijn veel verschillende mogelijkheden op het gebied van matrassen en onderstellen dus laat je van te voren goed inlichten. Ga je de slaapkamer inrichten, hou er dan rekening mee dat het bed niet tegen de verwarming of het raam staat. Ook is het fijn als een tweepersoonsbed niet tegen de muur staat zodat jij en je partner makkelijk aan beide zijkanten het bed uit kunnen stappen. Is er lichtinval in de kamer, probeer er dan voor te zorgen dat je met je gezicht niet direct tegen het licht in ligt, anders zul je merken dat je eerder wakker wordt. Wil je een bed op maat laten maken? Zorg dan dat je eerst door een slaapspecialist bent ingelicht, zodat je precies weet wat voor matras in welke maat je gaat nemen, zodat de meubelmaker daar rekening mee kan houden.

De slaapkamerkast

Slaapkamerkasten spelen een grote rol bij de sfeer van de slaapkamer, daarnaast is het natuurlijk ook een functioneel element, waarbij je je kleding netjes kunt op bergen. Zeker voor dames met veel kleren is een walk-in closet een ware droom, maar hier heb je wel ruimte voor nodig. Slaapkamerkasten zijn er in allerlei vormen, maten en kleuren. Zo heb je bijvoorbeeld open kasten, kasten met openslaande deuren op kasten met zweefdeuren. Wanneer je een meubelmaker of een houtbewerker een kast op maat laat maken, dan kun je zelf exact je wensen doorgeven, zij kunnen er ook voor zorgen dat de kast zo gemaakt wordt dat dode hoekjes of onbenutte ruimtes toch worden benut. Kies je voor een slaapkamerkast met zweefdeuren, dan zorg je ervoor dat er een duidelijke afscheiding wordt gecreeerd tussen de kast en de rest van de slaapkamer. Door de deuren van een spiegel te voorzien, kan je de slaapkamer een ruimtelijk effect geven.

De vloer

Ook de vloer speelt een noemenswaardige rol bij het inrichten van de slaapkamer. Past een houten vloer het beste in de slaapkamer of wil je toch liever makkelijk te onderhouden laminaat vloer? Misschien heb je wel liever een lekker zacht tapijt, zodat je ‘s ochtends als je uit bed stapt op een warme zachte vloer kunt lopen die ook niet zoveel lawaai maakt als een houten of laminaat vloer. Het nadeel van je slaapkamer inrichten met een tapijt vloer is wel weer dat het voor veel stof in de slaapkamer zorgt. Naast het kiezen van het juiste materiaal speelt ook de kleur een doorslaggevende rol voor de sfeer van de kamer. Kies je voor een lichte vloer, dan wordt er een ruimtelijk effect gecreeerd, een donkere vloer zorgt er weer voor dat er bij het opstaan minder licht in de kamer is.

De verlichting

De verlichting van de slaapkamer speelt ook een cruciale rol bij het creeeren van sfeer in de slaapkamer. Als je nieuwe slaapkamer verlichting gaat aanschaffen voor de slaapkamer, dan is het altijd aan te raden om voor verlichting met een dimmer te kiezen. Hierdoor kun je zelf de sterkte van het licht bepalen, zodat je zelf de sfeer en setting kunt bepalen. Daarnaast is het erg gemakkelijk om er bij het aanleggen van de verlichting aan te denken dat je de verlichting vanuit het bed kunt bedienen. Natuurlijk hoef je hier niet heel de slaapkamer inrichting voor te gaan verbouwen, er zijn ook andere oplossingen zoals een lamp met afstandbediening. Je kunt met de slaapkamer inrichten een leuke sfeer neerzetten door de lampen op de muren te richten.

De gordijnen

De gordijnen zijn nauw verbonden aan de verlichting van de slaapkamer. De gordijnen zorgen namelijk voor de verduistering in de slaapkamer. In het algemeen slapen mensen het beste in een zo donker mogelijke ruimte, daarom is het belangrijk dat je de mogelijkheid hebt om de kamer zo goed mogelijk te verduisteren. Wanneer je gordijnen gaat kopen wil je natuurlijk eerst kijken naar de kleur en het design, maar vergeet ook zeker niet naar de mate waarin ze verduisteren te kijken. Sommige gordijnen zijn erg mooi, maar laten erg veel licht door, zeker in de zomer, wanneer we ‘s avonds erg lang licht hebben en ook vanaf erg vroeg de zon weer binnenschijnt is het fijn als de slaapkamer goed verduisterd kan worden. Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat de kamer verduisterd wordt, men kan kiezen voor lamellen, rolgordijnen, vouwgordijnen of paneelgordijnen. Het kleurgebruik Met het kleurgebruik duiden we in dit geval voornamelijk op de kleur van de muren en de manier waarop de muren bedekt worden. Wil je de muren verven of kies je liever voor behang. Tegenwoordig ziet men ook steeds vaker kamers waarbij beide opties samen worden gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een slaapkamer waarbij de muur achter het bed bedekt wordt met behang met kleurrijke motieven en waarbij de andere muren bedekt worden met een neutrale kleur. Dit kan een erg leuk effect geven. Over het algemeen wordt er afgeraden om alle muren in de slaapkamer een donkere kleur te geven, het kan er echter wel voor zorgen dat de slaapkamer langer donker blijft, waarbij je langer kunt blijven slapen.

De decoratie

De slaapkamer inrichten zal niet compleet zijn als je geen gebruik maakt van accessoires. Met het gebruik van jouw persoonlijke accessoires kun je de slaapkamer personaliseren en je eigen sfeer meegeven. De slaapkamer decoratie kun je altijd het beste tot het laatste bewaren, het is tevens ook een van de leukste klusjes. Bij slaapkamer accessoires kun je aan allerlei verschillende dingen denken zoals comfortabele kussens of juist sierkussens op het bed, leuke schilderijtjes of portretten aan de muur, een mooie spiegel aan de kast, een zacht vloerkleed voor het bed of een mooie sprei op het bed. Er zijn oneindig veel mogelijkheden wanneer je je slaapkamer inrichten gaat!