Read Time:3 Minute, 10 Second

Rolgordijnen kopen

Verschillende soorten rolgordijnen

Waarom rolgordijnen kopen? Een rolgordijn is bedoeld om het raam af te dekken. Gewone gordijnen hangen aan het plafond en zijn zichtbaar wanneer ze open staan. Een rolgordijn is op en af te rollen en op verschillende manieren te bevestigen. Een dergelijk gordijn kan voor verschillende toepassingen gebruikt worden waaronder zonwering, totale verduistering of afdekken van het raam/ inkijk verhinderen. Wie rolgordijnen gaat kopen zal merken dat ze overal toepasbaar zijn, zelfs bij schuine dakramen. Dit maakt de keus in de soorten rolgordijnen erg groot.
rolgordijnen kopen

Twee soorten rolgordijnen

Een rolgordijn bestaat uit een buis van hout, kunststof of metaal. Deze buis beslaat de gehele breedte en vormt een rol waaroverheen de stof zich rolt. Aan één kant van de buis bevindt zich een kralenketting met tandwiel waarmee de buis rondgedraaid kan worden. Hiermee kan de stof op-en afgerold worden. Dit is een veel toegepast systeem of veel soorten rolgordijnen en zorgt voor weinig problemen.

Er is nog een tweede systeem. In de buis bevindt zich een veer. Deze veer is aan één gedeelte verbonden met de bevestigingssteun. Aan de andere kant is de veer met de buis verbonden. De bevestigingssteun wordt aan de muur of aan het kozijn vastgemaakt. De buis kan ronddraaien en wordt daarbij niet belemmerd. De veer staat gespannen wanneer het gordijn opgerold is. Wanneer er aan het gordijn wordt getrokken trekt de veer nog strakker. Palletjes voorkomen dat het gordijn weer naar boven getrokken wordt. Met een kort rukje kunnen deze palletjes los getrokken worden waardoor het rolgordijn automatisch oprolt. Dit systeem geeft vaker klachten voordat het veersysteem kapot gaat of kracht verliest.

rolgordijn kopen

Rolgordijnen kopen

Duidelijk is dat er wat werking betreft twee soorten rolgordijnen bestaan. Daarnaast zijn er verschillende soorten rolgordijnen met betrekking tot stof en kleur. Er zijn speciale verduisteringsgordijnen. Deze laten geen licht door en zijn ideaal voor slaapkamers. De gewone rolgordijnen laten wel wat licht door. Rolgordijnen kopen vergt dus wat voorkennis. De verschillende soorten rolgordijnen weren allemaal de zon, waarbij de speciale verduisteringsgordijnen de beste werking hebben. Vooral bij dakramen is dit aan te bevelen omdat het op zolders snel te warm kan worden.
verschillende soorten rolgordijnen

Speciale coating

Bij rolgordijnen kopen ontdek je verschillende stoffen. Vroeger werd katoen veel gebruikt, tegenwoordig juist polyester. Dit krimpt minder en blijft mooier van vorm. Veel soorten rolgordijnen hebben een speciale coating. Deze kan vochtwerend zijn of voor extra verduistering zorgen. Een verduisterend gordijn heeft aan de achterkant, dus de raamkant, een zonwerende coating. Wie extra luxe wil kan rolgordijnen kopen met elektrische bediening. Deze zijn uiteraard prijziger. Wie dit niet heeft, kan handmatig aangestuurde rolgordijnen kopen. Er zij dus veel soorten rolgordijnen, ook que prijs.

Soorten rolgordijnen voor de woonkamer en keuken

De woonkamer heeft vaak de breedste ramen van het gehele huis. Het is dan vaak nodig om maatwerk aan te vragen wanneer je hiervoor rolgordijnen gaat kopen. Voor de woonkamer wordt er vaak gekozen voor een decoratief rolgordijn. Deze zijn vaak meer lichtdoorlatend en voorzien van een dunner stof. Ook het design is vaak gericht op decoratie. Voor de keuken wordt eerder gekozen voor een vochtbestendige stof. Door de kleur aan te passen op de keukeninrichting kan de keuken net wat meer uitstraling krijgen.

Rolgordijnen kopen voor de slaapkamers

De slaapkamers hebben vaak kleinere ramen, maar ook meerdere ramen. Een speciaal verduisteringsgordijn is aan te raden wanneer er overdag geslapen wordt of wanneer er slecht geslapen wordt bij lichtinval. Slaapkamers op het zuiden kunnen in de zomer erg warm worden waardoor in slaap vallen moeilijk wordt. Zonwerende rolgordijnen weren de zon en de warmte. Veel mensen kiezen voor de kleur blauw, dit straalt rust uit. Groen geeft weer een natuurlijke uitstraling en met oranje, rood, roze of paars haal je vrolijkheid naar de slaapkamer. Wit is tijdloos en smetteloos.

Afbeeldingen: Vtwonen.nl

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Keukentrends 2016
Next post De mooiste dakbedekking