Wat zijn de keukentrends van 2016?
De keuken krijgt volgens de keukentrends van 2016 een steeds prominentere plaats in het huis. Waar de keuken voorheen een aparte ruimte was om even snel een maaltijd te bereiden is deze het verlengstuk van de woonkamer geworden. En dat zien we terug in de keukentrends van 2016. Een mooie vormgeving en comfort gaan hand in hand.
Woonkeukens
Het warme hart van de woning is de keuken. De indeling hiervan is veelal opgesplitst in twee functionele gedeeltes. Het rechte werkblad, wat tegen de wand staat, is uitgerust met een vaatwasser, gootsteen en oven. Het andere gedeelte is het kookeiland met uitnodigende barkrukken. Waar de eettafel voorheen in de woonkamer stond, heeft deze zijn plek in de keuken helemaal gevonden. Zo staat men tijdens het koken altijd in contact met elkaar.
Warme kleuren
Warme aardetinten, zoals mosgroen en vergrijsd blauw, worden gecombineerd met stoere materialen zoals beton of marmer. Natuurlijke materialen, hout en steen, geven warmte en een tijdloze uitstraling. Wit blijft een kleur die terug komt als basis. Echter hoeft wit niet spierwit te zijn maar zijn daarin ook verschillende warme tinten verkrijgbaar. De keuken mag aangekleed worden met accessoires. Koperen details geven het geheel een industriële look. Grote robuuste lampen boven de eettafel maken deze stijl compleet. Bij de keukentrends van 2016 mogen ook de potten en pannen gezien worden. Door ze op te hangen boven het kookeiland geeft dit een leuk detail.
Vormgeving
Zwevende keukenkastjes horen helemaal bij de keukentrends 2016. De horizontale keukenkasten zijn voorzien van bredere lades en zijn greeploos. Deze bieden meer opbergruimte waardoor het niet nodig is om kasten boven het werkblad te plaatsen. Dit geeft een ruimtelijke uitstraling en de keukenvloer is zo goed schoon te houden. Om wat meer speelsheid in de keuken te brengen zijn er mogelijkheden om het werkblad te laten verspringen. Houten werkbladen kunnen eenvoudig verwerkt worden met een breder overstekend werkblad of barconstructie. Met het gebruik van ronde en ovale vormen, zoals een ovale eettafel of bar, ogen kleine keukens op een speelse manier ineens stukken groter.
Pitt-cooking
Het standaard gasfornuis maakt steeds meer ruimte voor het populaire Pitt-cooking. Hierbij liggen de kookpitten op het werkblad. Dit geeft een ruimtelijk effect en is ook nog eens gemakkelijk schoon te houden. De pitten kunt u laten plaatsen naar wens. Zo is er ruimte genoeg om een krachtige wokbrander te plaatsen op de plek waar u zelf wilt.
Slimme apparatuur
In de keukentrends van 2016 is het gebruik van duurzame, functionele apparatuur niet meer weg te denken. Vaatwassers worden zuiniger en sneller. Dit kan wel oplopen tot een verkorte looptijd van zo’n 66%.
Ook het koken zelf wordt steeds eenvoudiger. Een stoomoven, waarbij de oven gebruik maakt van stoom en hete lucht blijft populair. De bediening ervan is eenvoudig en de smaak blijft behouden. Inductiekookplaten kunnen automatisch de pan herkennen waardoor u deze overal op de plaat kunt plaatsen. De doorsnede van de pan geeft geen belemmering meer en zo maakt u optimaal gebruik van de ruimte op de inductiekookplaat.
Een opvallende afzuigkap maakt plaats voor een afzuigsysteem welke verwerkt is in de kookplaat. De kookluchtjes worden vanuit de kookplaat afgevoerd. Ook het inbouwen van een afzuigsysteem in het plafond wint steeds meer terrein.