Read Time:2 Minute, 9 Second

Heb jij een woning met een hellend dak? Dan zal het dak in de meeste gevallen bedekt zijn met dakpanplaten. Dakpannen zijn een zeer duurzame dakbedekking, waarmee je jarenlang je woning beschermd tegen de weersinvloeden. Na na verloop van jaren worden dakpannen smerig en kenmerk is dat er vaak mos aan de dakpannen hechten. Mossen kunnen de afvoer van hemelwater belemmeren en schade aanbrengen aan de dakpanplaten. Het is daarom noodzakelijk om toch af en toe je dakpannen te laten reinigen.

Hoe gaat het reinigen van dakpannen?

Eerst moeten de dakpannen worden geïnspecteerd. Niet alle dakpannen zijn hetzelfde. Grofweg kun je dakpannen indelen in betonnen of keramische dakpannen en beide types hebben hun eigen reinigingsmethodes. Daarnaast moet er gekeken worden naar de kwaliteit van de dakpannen. Bij beschadigde dakpannen is het niet mogelijk om met een hogedrukreiniger te reinigen. Er kan dan ook vastgesteld worden welk reinigingsmiddel er gebruikt moet worden voor jouw type dakpannen. Tijdens het reinigen worden de dakpannen bespoten met een hogedrukspuit in combinatie met een reinigingsmiddel, zodat al het vuil en mos van de dakpannen loslaat en weggespoten wordt. Vervolgens worden de dakpannen bewerkt met een desinfecterend middel. Hiermee worden alle sporen van mos en schimmels gedood en wordt aanmaak van nieuwe mossen tegengegaan.

Coaten of impregneren van de dakpannen

Vooral bij betonnen dakpanplaten kan het nodig zijn om ze te impregneren of te coaten. Keramische dakpannen hebben door de glazuurlaag al een stevige bescherming, waardoor er minder kans is dat ze poreus worden. Het impregneren of coaten van de dakpannen kan voorkomen dat mossen in de toekomst aan de dakpannen zullen hechten. Zowel coaten als impregneren hebben hetzelfde doel, maar wanneer kies je voor impregneren of coaten? Als dakpannen er nog goed uitzien, dan is impregneren voldoende. Het impregneermiddel trekt in de poriën van de dakpannen en vormt zo een beschermende laag, waardoor mossen zich niet meer zullen hechten. Voor coaten wordt vaak gekozen als de dakpannen er niet meer goed uitzien. Hiervoor gebruikt men een coating, waarbij je ook kunt kiezen voor een gekleurde coating. Je dakpannen zijn niet alleen beschermd tegen nieuwe mosaangroei, maar ze zien er ook weer beter uit.

Waarom is het reinigen van dakpannen zo belangrijk?

Het reinigen is ten eerste heel belangrijk om schade en lekkage aan het dak te voorkomen. Mossen kunnen schade aan het dak veroorzaken met nog grotere vochtproblemen tot gevolg. Je verlengt met het reinigen van je dakpannen dus ook de levensduur van je dakbedekking. Daarnaast staat een mooi schoon dak veel mooier en zal het de waarde van je woning zelfs verhogen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Wat elke fiere dame in haar slaapkamer moet hebben Previous post Wat elke fiere dame in haar slaapkamer moet hebben? Een make-up tafel!
Varen als kamerplant Next post Varens als kamerplant