Read Time:1 Minute, 48 Second

Malware is schadelijke software. Ieder apparaat dat in verbinding staat met het internet kan het doelwit worden van malware. Als dat gebeurt, kunnen cybercriminelen geheel of gedeeltelijk controle krijgen over je apparaat. Er zijn verschillende soorten malware, van spyware en adware tot Trojaanse virussen en wormen. Helaas staat de ontwikkeling van malware niet stil. In het afgelopen jaar zijn er twee vormen van malware ontdekt, die hun weerga niet kennen.

Laatste ontwikkelingen

Black Lotus Labs, een onderzoekscentrum dat wordt aangestuurd door cyberveiligheid bedrijf Lumen, luidde afgelopen jaar tweemaal de noodklok. Ze troffen twee verschillende vormen van malware aan, die het vooral voorzien hadden op routers. De eerste vorm kreeg de naam Chaos en werd berucht omdat het in staat is om verschillende besturingssystemen te infecteren. De onderzoekers vermoeden dat Chaos gecreëerd werd met de intentie om zoveel mogelijk computers over te nemen voor cryptomining en DDoS-aanvallen. 

De tweede vorm, Hiatus, richt zich voornamelijk op IT-bedrijven, adviesbureaus en apothekers. Dergelijke bedrijven bewaren en verwerken doorgaans grote hoeveelheden vertrouwelijke gegevens, wat hen voor cybercriminelen erg aantrekkelijk maakt. Als de router geïnfecteerd raakt, kunnen hackers de data die via de router worden uitgewisseld onderscheppen. Ook bevat deze malware een Trojaans virus, de Remote Access Trojan of RAT, die de geïnfecteerde computers verandert in bots. 

Bescherming tegen malware

Er zijn verschillende manieren waarop je het risico om slachtoffer te worden van malware kunt verkleinen. Wees altijd voorzichtig met het aanklikken van downloadlinks in berichten. Zorg ervoor dat je je online apparaten update zodra er een nieuwe update beschikbaar is. Vermijd openbare netwerken of schakel een VPN in als je ze toch gebruikt. Een goede VPN heeft doorgaans ook een ingebouwde malware bescherming. Laat je apparaat nooit onbeheerd achter en downloadt alleen apps in een vertrouwde app store. En tot slot kun je ook nog software aanschaffen die specifiek gericht is op het weren en verwijderen van malware.

Router herstarten

Malware is ook uitermate slecht bestand tegen het herstarten van de router. Dit is dus een effectieve en snelle manier om van malware af te komen. Maak er een gewoonte van om wekelijks je router opnieuw op te starten.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post De voordelen van verhuizen naar een kindvriendelijke buurt
keuken renoveren met strak budget Next post Je keuken renoveren met een strak budget, hoe pak je dat aan?