Read Time:3 Minute, 34 Second

Vijf jaar geleden zijn wij verhuisd van Haarlem naar Arnhem. Voor werk en voor meer ruimte. Het bevalt nog steeds, gelukkig. We hebben een heerlijk huis. Alles moest opgeknapt worden en vijf jaar geleden heeft er 8 weken een aannemer ons huis zo gemaakt dat we erin konden wonen. Nieuwe keuken, nieuwe cv-ketel, plafonds, muren, elektrische draden van voor de oorlog vervangen en ga zo maar door. Van een huis dat was blijven hangen in de jaren 60 werd het langzaam een gemoderniseerde jaren 30 woning. Zo fijn!
Alleen de badkamer en de zolder hebben we niet opgeknapt. De badkamer is heel, heel erg retro maar alles doet het prima dus we laten het nog maar even zo. De zolder zijn we nu aan het opknappen en dat is zo cool!
In deze blogpost zijn de foto’s allemaal eigen en is er qua kleur weinig inspiratie; je ziet vooral nog ouwe troep! Maar uiteindelijk is het de bedoeling dat het heel mooi wordt, en zo kan je volgen hoe we de stappen maken.
Onze zolder is ongeveer 45m2 groot. De zolder was helemaal donkerbruin geschilderd met beige pitjesbehang en donkere houten schrootjes. Er zat een verlaagd plafond in, je raad het al; ook bruin, en er lag hoogpolig okergele vloerbedekking. Daarnaast zat er 1 raam in de ruimte. En een klein vergeeld plastic rechthoekje dat meer een soort gaatje in het dak leek. Echt een donker en oubollig hol dus. De vloerbedekking had ik er al wel snel uitgetrokken. De plankenvloer was wel leuk maar zat vol met kleine spijkertjes. Voor de time being had ik er verschillende vloerkleden neergelegd.
De afgelopen 5 jaar hebben we de zolder gebruikt voor opslag en als logeerkamer. Helemaal prima. Natuurlijk droomden we al wel over het opknappen en hebben we een mooi plan kunnen maken. Maar het is dan altijd spannend dat het echt uitgevoerd gaat worden.

zolderprojectzolder project

Met hulp en toeziend oog van onze geweldige timmerman Remco zijn we zelf aan de slag gegaan met slopen en dat vind ik wel leuk! Met een koevoet en grote hamers al die schroten eraf slopen en het plafond eruit halen maakte al een enorm verschil. Het was ook wel vies hoor… als isolatie zat er allemaal heel oud glaswol op de muren gespijkerd, onder die “prachtige” schroten dus. Dat kriebelt erg. En al dat stof, gatver. Een stofkapje was echt geen overbodige luxe.
Wel kregen we goed zicht op de nok van het dak. Tot in de punt is de ruimte zeker 5,5 meter hoog! Ook kwamen het spant en de oude balken ineens tevoorschijn.

opknappen van zolder

Toen kwamen de ramen. Dat was wel echt heel leuk om te zien. Remco de timmerman weet gelukkig precies hoe dat moet. Licht doet veel met een ruimte, dat weet ik natuurlijk wel, maar als je er echt naast staat als het dak open wordt gezaagd.. wat een verandering! Grote gaten in het dak, ramen erin en we hadden een heel nieuw uitzicht. Op twee plekken hebben we ramen boven elkaar laten maken om de mooie hoogte van de ruimte te benadrukken. Dat is wel echt een leuke tip! Als je de hoogte hebt kan je de Velux ramen gewoon koppelen en boven elkaar in het dak maken.

zolder opruimen

zolder opknappen

Remco ging aan het werk om nieuwe isolatie te plaatsen en de nieuwe kamerverdeling te maken. We gaan voor 1 grote slaapkamer waarin je helemaal naar de nok van het dak kijkt en 1 kleine kamer waarvan het plafond een vliering is. Het was ook gaaf geweest om het 1 grote ruimte te laten maar we hebben nou eenmaal ook wat opbergruimte nodig.

opknappen van de zolder

En toen kwamen de Polen. Gipsplaten op de wanden plaatsen en stucen. Zeg je stucen zeg je Polen. Dat is onze ervaring in elk geval zeker. De Poolse klusmannen kunnen dat echt het beste. En dat gaat natuurlijk effect geven! Dan begin je een beetje te zien hoe het wordt. Voor het stucen begonnen ze alles geel te maken. De ondergrond voor stuc natuurlijk maar het voelde een beetje als een terugslag, de jaren 60 look was er weer.

opknappen zolder

Maar nu gaat het wat worden! Ben je net zo benieuwd als dat ik ben? Stay tuned! De volgende keer ga je lezen en zien hoe het er nu voor staat.
Anne

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Welk Materiaal Dekbedovertrek past bij jou?
Next post Is jouw babykamer al zomerproof?