Read Time:2 Minute, 32 Second

Off-grid wonen wint de laatste jaren aan populariteit. Steeds meer mensen zien in dat het huidige gebruik van fossiele brandstoffen slecht is voor het milieu, en willen niet langer bijdragen aan deze vervuiling van de planeet. Daarnaast is er allerlei nieuwe wetgeving omtrent milieubescherming in de maak. Zo is het vanaf 2026 bijvoorbeeld verplicht om je huis op een duurzame manier te verwarmen, dus zonder gebruik van aardgas. En dan zijn er natuurlijk nog de financiële voordelen van het zelf genereren van stroom, warmte en schoon water. Bedrijven als Aqualogic helpen je om je woning voor relatief weinig geld zelfvoorzienend te maken.

Off-grid wonen kort uitgelegd

‘Grid’ betekent in het Engels zoveel als ‘netwerk’. Een off-grid woning is dan ook een huis dat niet gekoppeld is aan de gebruikelijke netwerken. Dit is vandaag de dag geen vanzelfsprekendheid. Want als je er even over nadenkt is de gemiddelde woning aangesloten op tal van netwerken. Voor warmte, maar ook om op te koken is een doorsnee huis aangesloten op het gasnetwerk. Het kabelnet van energieleveranciers zorgt ervoor dat ’s avonds je lampen branden en je een filmpje kunt kijken. En dankzij de waterleidingen kun je een glas kraanwater drinken of een douche nemen.

Hoe je ook zonder netwerkaansluitingen comfortabel kunt leven

Zonder aansluiting op de bestaande netwerken heb je in principe geen elektriciteit, gas of water. Toch zijn er ook andere manieren om van deze voorzieningen te kunnen genieten. Denk bijvoorbeeld aan elektriciteit, die je ook zelf kunt opwekken door middel van zonnepanelen. Een tiental zonnepanelen volstaat tegenwoordig al om het energiegebruik van een gemiddeld huishouden te dekken. Woon je alleen, dan heb je vaak aan de helft al voldoende. Een traditionele cv-ketel die met gas werkt kun je vervangen door een warmtepomp, die warmte oppompt uit de bodem. Kook je op gas, dan kun je een elektische kookplaat laten plaatsen om helemaal van het aardgas af te komen.

Het produceren van drinkbaar kraanwater

Wanneer je eenmaal zelfvoorzienend bent op het gebied van stroom en verwarming rest je enkel nog het maken van je eigen drinkbare water. Bedrijven als Aqualogic kunnen hierbij helpen. Want je eigen watervoorziening regelen door middel van regentonnen lijkt eenvoudig, maar het opgevangen regenwater is natuurlijk niet gelijk drinkbaar. Aqualogic heeft een assortiment aan filters waarmee je water van verschillende kwaliteit zuivert. Zo zijn er zeer fijnmazige filters, waarmee je zelfs slootwater kunt veranderen in drinkwater. Deze filters van Aqualogic werken onder meer met actieve kool, dat chemische stoffen opvangt. De membranen van Aqualogic filters hebben verder een zeer fijne zeefperforatie, waardoor schadelijke bacteriën niet doorsijpelen in je leidingwater.

Het financiële voordeel van off-grid wonen

Het zelfvoorzienend maken van je huis vergt misschien de nodige investeringen, maar betaalt zich over de jaren gegarandeerd uit. Wanneer je zelf je elektriciteit, warmte en water produceert ben je namelijk niet meer afhankelijk van de soms sterk schommelende prijs van deze voorzieningen. Je kunt je vast voorstellen dat het niet meer hoeven te betalen van energie- en waterrekeningen je een flinke besparing oplevert.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
traprenovatie Previous post Traprenovatie: dit is wat je moet weten
beste boormachine Next post Hoe kies je de beste boormachine voor jou?