Read Time:3 Minute, 5 Second

Een boormachine is een gereedschap waar niemand zonder kan. Of het nu gaat om het boren van gaten in de muur om je favoriete foto op te hangen of het in elkaar zetten van een schommel voor je kinderen, een boormachine helpt je met de meest uiteenlopende klusjes. Ga je voor boormachines bij mastertools.nl kijken dan zie je dat er nogal wat opties zijn. Om jou te helpen de juiste boormachine te kopen hebben we onderstaand artikel geschreven.

Hoe weet je welke boormachine je moet aanschaffen?

Er zijn verschillende boormachines beschikbaar, waaronder draagbare boormachines op accu of aan een stroomkabel. Je moet dus rekening houden met de werkomgeving voordat je een boormachine kiest. Een factor waarmee rekening moet worden gehouden, is de kracht van de boor. Met een boormachine boor je sneller door beton.

Het vermogen van de boor bepaalt echter de snelheid waarmee deze kan worden gebruikt. Te snel kan de boor beschadigen bij bepaalde materialen, zoals metalen. Daarom raden we aan om voor dit soort materiaal een boormachine met elektronische snelheidsregeling te gebruiken. Ten slotte moet rekening worden gehouden met het voltage van een draadloze draagbare boormachine. Accu’s met een hogere spanning zijn bijvoorbeeld sterker.

Overweeg het doel van de aanschaf van de boormachine voordat je deze aanschaft. Je moet bepalen waarvoor je de boormachine wilt gebruiken. In welke oppervlakken ga je  boren? Moet je de boor dan in een bepaalde hoek of positie kunnen houden?

Vereist het veel fysieke inspanning, zoals het beklimmen van ladders of het oversteken van oneffen terrein? Hoe lang gebruik je je boormachine per keer?

Standaard boren

Dit type boren worden gebruikt om gaten te maken en schroeven in metaal, hout of andere materialen vast te draaien. Steen, metselwerk en beton daarentegen zijn doorgaans buiten hun mogelijkheden.

Klopboren

Een klopboor kan naast draaien ook in een hamer achtige beweging in en uit bewegen. Hierdoor kun je dit type boor gebruiken voor extreem dichte materialen zoals steen, beton en metselwerk door de extra kracht die het levert. Vermijd het gebruik van een boorhamer bij het werken met hout, omdat dit het materiaal kan beschadigen. Draag bij het werken met boorhamers oordoppen om de oren te beschermen tegen het harde geluid dat ze produceren.

Slagschroevendraaier

Als het gaat om het met hoge snelheid indraaien van schroeven, bouten en moeren in metaal en hout, zijn slagschroevendraaiers de juiste keuze. Je kunt geen boren verwisselen tussen slagschroevendraaiers (die zeshoekige doppen hebben) en boorhamers (die rechthoekige doppen hebben). Slagschroevendraaiers maken, net als boorhamers, veel geluid. Dat maakt het gebruik van oordoppen noodzakelijk!

Maak een keuze tussen een boormachine met snoer en een accuboormachine

Snoerloze boormachines zijn veelzijdiger dan boormachines met snoer omdat ze kleiner, lichter en gebruiksvriendelijker zijn. Tot slot nog enkele zaken waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een accuboormachine:

  • Vermogen: je moet letten op het vermogen. Voor het grootste deel staat een hoger voltage gelijk aan meer boor kracht. Hoewel er lagere (7,2 V) en hogere (20 V) opties bestaan ​​voor draadloze boormachines, is 18 V de meest voorkomende.
  • Newtonmeters zijn de eenheden die worden gebruikt om de koppel (Nm) te meten. Bij sommige boren kun je de koppelinstellingen aanpassen om meer of minder koppel te gebruiken, afhankelijk van het soort materiaal waarmee je werkt.
  • Snelheid: Omwentelingen per minuut worden gebruikt om de snelheid te kwantificeren. Hoewel veel boormachines twee snelheden hebben, kan het vinden van een boormachine met variabele snelheden (tot 1000 tpm) je meer controle geven.
  • Accu: Lithium-ion is tegenwoordig een van de meest populaire batterijtypes, omdat het sneller oplaadt, langer meegaat en lichter is dan andere typen. Lithium-ion-accu’s bieden een continue ontlading totdat de accu leeg is. 
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
off grid wonen Previous post Off-grid wonen, wat houdt het in?
interieurtrends van 2023 Next post Je zult je woning opnieuw willen inrichten na het lezen van deze interieurtrends van 2023