Read Time:4 Minute, 5 Second

Traditionele en ecologische graffiti

Graffiti kunst op straat kennen we allemaal. Langs het spoor of onder een viaduct, dat zijn over het algemeen de plekken waar je de kunstuitingen met de spuitbus tegen kunt komen. Ze zijn niet allemaal even fraai, maar er zitten echt wel mooie kunstwerkjes tussen van de echte graffitikunstenaars. Graffiti is uitermate geschikt om een saaie muur te verfraaien, dat grijze beton is vaak niet bepaald een lust voor het oog. Maar wist je dat er ook een ecologische graffitivorm bestaat? Helemaal trending op dit moment is het zogenaamde mos graffiti en die naam kun je heel letterlijk nemen. Het wordt ook wel eco graffiti of groene graffiti genoemd.

moss graffiti

Mos graffiti

Het mosplantje wil je niet tussen de tegels in je tuin of in je keurig aangelegde gazonnetje. Maar wat dacht je van mos op je muur waar je al je creativiteit in kwijt kunt? Graffiti met mosplantjes dus, een groene oplossing voor het traditionele graffitispuiten. En na aanbrengen en in eerste instantie onderhouden, groeit je kunstwerk op de muur daarna helemaal vanzelf. Deze vorm van guerilla tuinieren is ontzettend hot in Londen. Daar worden de saaie, oude muren opgeleukt met groene kunstwerken en gedichten van mos. Net als bij de klassieke vorm van graffiti is het in Nederland niet handig om elke willekeurige openbare muur hiervoor te gebruiken, ook mos graffiti wordt gezien als vandalisme. Maar het is natuurlijk heel leuk toe te passen op een lelijke muur in je tuin of misschien zelfs wel binnen in je huis.

mos grafitti

Toepassing

Het klinkt allemaal superleuk en origineel, deze vorm van milieuvriendelijke, groene graffiti. Maar hoe voer je het uit? Kun je dit gemakkelijk zelf doen? Dat kan zeker! De basis is een soort papje dat je kan maken van mos gecombineerd met wat extra ingrediënten. Deze kun vervolgens met een kwast op de muur smeren. Er zijn hierbij wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden om je graffitiproject te laten slagen. Zo moet je weten dat mos het beste groeit op poreuze oppervlakken. Mos heeft namelijk geen wortels, maar neemt voedingsstoffen direct op via de bladeren. Mos kan gemakkelijker groeien op oude muren omdat het zich met hechtdraden kan vastklampen aan oneffenheden. Dit werkt overigens ook goed bij hout of beton. Je kunt de mosverf het beste aanbrengen op een vochtige plek met een gemiddelde hoeveelheid zonlicht, dan groeit de mos het beste. De lente en de herfst zijn hier de beste jaargetijden voor. Breng de mos graffiti wel op zekere hoogte aan, aangezien de slakken het een heerlijk goedje vinden en niets van je creatie over zullen laten. Buiten deze praktische toepassingen zal je ook wat geduld moeten opbrengen. Na het aanbrengen van de mosverf zul je een aantal dagen tot misschien wel weken moeten wachten tot de mos voldoende is gaan groeien en het eindresultaat daar is.

moss grafitti

Recept

Het is mogelijk om een kant-en-klare kit te kopen waar alles in zit om jouw mos graffiti project te starten. Maar eigenlijk is het heel eenvoudig om zelf mosverf te maken met behulp van een aantal huis-tuin-en-keuken ingrediënten. Er zijn op internet verschillende recepten beschikbaar, maar over het algemeen komt het er op neer dat je mos nodig hebt, karnemelk, water of bier en wat suiker. Nadat je de aarde uit de mos gewassen hebt, mix je deze ingrediënten in een blender tot je een mooi smeuïg papje hebt die qua dikte ongeveer gelijk is aan verf. De substantie moet niet te vloeibaar zijn, anders gaan de cellen in de mos stuk. Je kunt het eventueel wat aandikken met yoghurt. Vervolgens kun je je creativiteit los laten gaan op patronen, tekeningen of typografie door het op een muur aan te brengen met een kwast. Heb je een foutje in je ontwerp gemaakt? Geen nood, mos heeft een hekel aan limoensap, dus dat kun je heel goed gebruiken om je kunstwerk aan te passen.

mos grafiti maken

In de belangstelling

Mos graffiti krijgt steeds meer voet aan de grond, of liever gezegd muur, omdat het in onze samenleving steeds belangrijker wordt om ecologisch verantwoord te leven. En dat zie je duidelijk in dit soort kunstuitingen. Op social media kanalen merk je ook dat mos graffiti steeds meer aandacht krijgt. Er verschijnen steeds meer foto’s van guerilla tuinieren en filmpjes met handleidingen voor toepassing van mos graffiti in je eigen huis of tuin. Er zijn inmiddels zelfs bedrijfjes in opkomst die in opdracht mos graffiti reclame op de muur of gevel van bedrijven maken in de vorm van teksten of logo’s. Ben je zelf ook enthousiast geworden over mos graffiti? Verzamel wat mos (let op, niet van een beschermd natuurgebied natuurlijk), maak je eigen mosverf en probeer het eens op die saaie muur in je tuin. Is het geen leuk idee om die muur op te leuken met mos voor een gepland feestje of voor de aankomende feestdagen?

mos kunst

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Grote woonkamer inrichten
Next post Alles over gietvloeren