Read Time:3 Minute, 26 Second

Wat is een gietvloer?wat is een gietvloer

Een gietvloer is een betrekkelijk nieuw vloertype, dat in korte tijd zeer populair is geworden. Wat is een gietvloer eigenlijk precies? Hoe worden ze gemaakt, en welke verschillende soorten gietvloeren zijn er? En wat zijn de gietvloer voor- en nadelen?

Wat is een gietvloer en hoe wordt de vloer gemaakt?

Een gietvloer is een vloertype dat wordt gegoten, niet gelegd. Het wordt vervaardigd van een kunststof materiaal dat met de hand wordt uitgegoten over de ondervloer. Gewoonlijk worden er meerdere lagen aangebracht. Dat kan meerdere dagen duren, omdat iedere laag apart moet uitharden. Het eindresultaat is een vloer in één stuk. Zo krijg je een volstrekt egale vloerlaag, zonder naden of drempels. Het geheel is slechts enkele millimeters hoog.

Soorten gietvloeren

Er zijn twee soorten gietvloeren: de epoxygietvloer en de polyurethaangietvloer. We zetten van beide soorten kort de eigenschappen op een rijtje.

Epoxygietvloer

De epoxygietvloer (EP) is een zeer harde en stijve vloer. Daarom wordt EP vooral toegepast in industriële ruimtes. Voor particulier gebruik is het minder geschikt. Door zijn hardheid is EP namelijk niet erg krasbestendig. Ook is het gevoelig voor verkleuringen en vatbaar voor scheuren.

Polyurethaangietvloer

Voor gebruik in woningen is een polyurethaangietvloer (PU) beter. Polyurethaan is namelijk enigszins flexibel. Dat maakt het lopen erop plezieriger. Bovendien is PU stiller en krasbestendiger dan EP en bestand tegen scheuren. Ook voelt PU warmer aan en is het beschikbaar in nog veel meer designs en afwerkingen. Dat maakt PU de aangewezen keuze voor particulieren.

Een beknopt overzicht van overige belangrijke eigenschappen. PU is:
– Verkrijgbaar met tal van coatings, van hoogglans tot mat en van glad tot anti-slip;
– Te produceren in alle kleuren van de regenboog, en in combinaties zoals glitter;
– Ideaal voor vloerverwarming;
– Bestand tegen agressieve schoonmaakmiddelen en andere huishoudchemicaliën;
– Hygiënisch en geschikt voor mensen met allergieën;
– Vloeistofdicht;
– Toepasbaar op vrijwel iedere ondergrond.

Een gietvloer of toch een andere vloer?

Hoe verhoudt een gietvloer zich eigenlijk ten opzichte van andere soorten vloeren? Wat zijn de gietvloer voor- en nadelen? Een korte vergelijking tussen een polyurethaangietvloer (PU) en drie van de meest gekozen alternatieven: laminaat, tegels en hout.

Linoleum is vaak goedkoper in het aanleggen, maar heeft meer onderhoud nodig en gaat minder kort mee dan PU. Ook is de gietvloer beter bestand tegen beschadigingen en zware belastingen. Beide vloeren voelen ongeveer hetzelfde aan. Het grootste voordeel van PU is esthetisch. Het ziet er veel fraaier uit, is strakker en heeft geen naden.

Ten opzichte van tegels is PU minder slijtvast en heeft het meer onderhoud nodig. Wel voelt PU warmer aan en loopt het zachter. En natuurlijk heeft het geen naden. Welk materiaal je qua uitstraling prefereert is een kwestie van smaak.

Ook de keuze tussen hout en PU zul je voornamelijk op esthetische gronden moeten maken. PU voelt namelijk net zo warm aan als hout. En met de juiste kleurtoon kan ook eenzelfde warme en gezellige uitstraling worden bereikt. Uit praktisch oogpunt is PU vaak wel een betere keuze. Het is namelijk slijtvaster en sterker. Ook is het onderhoudsarmer en stiller. Daarnaast is PU meestal goedkoper.

Kosten van een gietvloer

Bij het wegen van de gietvloer voor- en nadelen is er een lange lijst met voordelen te benoemen. Toch zijn er ook nadelen. Vaak gaat het dan vooral over de prijs. Gietvloeren zijn namelijk vrij duur. Bovendien lopen de prijzen fors uiteen: van enkele tientjes tot meer dan honderd euro per vierkante meter. Het is daarom belangrijk om je goed te oriënteren en meerdere offertes aan te vragen.

Alternatief kun je kiezen voor een doe-het-zelfgietvloer. Daarmee kun je één van de grootste kostenposten uitsparen: het werkloon. Toch is het vaak verstandiger om het over te laten aan een professional. Het gieten vereist namelijk veel specifieke kennis en ervaring.

Kortom: wel of geen gietvloer?

Het is gemakkelijk te verklaren waarom gietvloeren zo gewild zijn. Bij het afwegen van de gietvloer voor- en nadelen kom je namelijk al snel positief uit. Ze zijn gebruiksvriendelijk en erg veelzijdig. Bovendien kunnen ze vrijwel overal aangelegd worden. Dat maakt dat deze moderne vloeroplossing zich moeiteloos kan meten met gevestigde materialen als linoleum, tegels en hout.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
mos graffiti Previous post Mos graffiti – Levende, ademende graffiti
kinderbed kopen Next post Een kinderbed kopen, waar let je op?