Read Time:2 Minute, 15 Second

De vergrijzing blijft toenemen in Nederland, terwijl de groei van de beroepsbevolking achterblijft. Er zijn minder werkenden die de sociale lasten, zoals gezondheidszorg, kunnen dragen. De vergrote druk op het zorgsysteem vraagt om technologische ontwikkelingen die de zorg efficiënter maken. Domotica speelt hier een belangrijke rol in.

Er komen steeds meer nieuwe technologische ontwikkelingen die het makkelijker maken voor ouderen en mindervaliden om langer thuis te blijven wonen. Slimme domotica toepassingen die het leven aangenamer en gemakkelijker maken in huis.

Wat is domotica?

Het woord domotica is een samentrekking van de woorden domus (woning) en het achtervoegsel -tica, wat duidt op toegepaste wetenschap. Dit achtervoegsel kom je ook tegen bij de woorden informatica, telematica en robotica. Domotica is de integratie van technologie waarmee processen in een woning of gebouw geautomatiseerd worden, ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven. Denk bijvoorbeeld aan de verwarming die aanspringt als je de straat in komt fietsen, slimme verlichting die je kunt regelen met je telefoon en google home, die je informatie geeft en de radio voor je aanzet als jij daar om vraagt.

Toepassingen in huis

Zo nu en dan komt er een zorginstelling in het nieuws die experimenteert met zorgrobots. Die technologie staat echter nog in de kinderschoenen en het zal dus ook nog lang duren voor we zelf een robot aan kunnen schaffen die huishoudelijke taken overneemt en onze pantoffels voor ons brengt.

Toch zijn er al genoeg apparaten en toepassingen die het mogelijk maken om langer thuis te blijven wonen. Zo is er een rollator-robot op de markt die naar je toe komt als je zegt dat je wil wandelen. En dan is er de inmiddels al behoorlijk ingeburgerde robotstofzuiger. Die is heel fijn als je niet meer zelf kunt, of wilt stofzuigen en de familie niet in staat is om je wekelijks te helpen.

Verhuizing uitstellen dankzij traplift

De meest praktische en belangrijkste technologische uitvinding om woongenot en comfort te verlengen is tot nu toe de traplift. Voor veel ouderen verandert een trap namelijk langzaam in een steeds grotere hindernis en een goede reden om te verhuizen. Met een traplift kan die verhuizing jaren uitgesteld worden en geeft een zekere mate van vrijheid terug die anders verloren was gegaan. Trapliften zijn er in allerlei soorten, zowel nieuw als tweedehands, waardoor er voor iedere soort trap een traplift op maat mogelijk is. Je kunt bovendien voor de aanschaf en installatie een vergoeding krijgen op basis van de Wmo.

Al met al biedt de ontwikkeling van nieuwe technologie steeds meer mogelijkheden. Zorg en wonen worden dichter bij elkaar gebracht, zodat ouderen en mindervaliden langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Domotica kan daar letterlijk een handje bij helpen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
bouwstaalmatten Previous post Zelf een huis bouwen: dit moet je weten
zwembad voor iedere tuin Next post Een zwembad voor iedere tuin