Read Time:3 Minute, 0 Second

Eén van de laatste modetrends bij de inrichting van een woning is om kurk in het interieur te verwerken. Werd kurk vroeger nog vooral geassocieerd met wijnflessen of prikborden, tegenwoordig wordt dit materiaal gebruikt voor vloeren, muren, meubels of eet- en drinkgerei en andere (woon)accessoires. Kurk is zo snel populair geworden omdat dit bijzondere materiaal ongekend milieuvriendelijk en zeer innovatief is, twee kenmerken waar tegenwoordig steeds meer waarde aan wordt gehecht. Zo wordt voor het verkrijgen van kurk geen enkele boom gekapt. De kurk wordt eenvoudigweg elke negen tot twaalf jaar handmatig van de buitenste bast van een kurkeik gestript. Deze boom, die vooral in Spanje, Portugal en Tunesië groeit, vormt na de oogst van de kurk vanzelf weer nieuwe lagen, zodat elke eik tal van keren kurk kan leveren. Bovendien is kurk zowel recyclebaar als biologisch afbreekbaar, zodat dit materiaal op geen enkele manier een last is voor het milieu. Kurk heeft daarnaast enkele unieke kenmerken, waaronder een zeer laag gewicht, een uitstekende isolatie, een ongekend drijfvermogen en een grote slijtage-, water- en vuurbestendigheid. Dit maakt het mogelijk om op innovatieve en vooral op zeer functionele wijze kurk in het interieur van een woning of kantoorpand te verwerken.

Kurkwand voor optimale isolatie

De isolerende kracht van kurk kan bijvoorbeeld worden gebruikt om te voorkomen dat de warmte in een kamer verloren gaat of om een ruimte geluiddicht te maken. Een kurkwand is ook een fraaie, moderne wanddecoratie. Kurkwanden kunnen namelijk eenvoudig worden aangepast aan verschillende (woon)stijlen en ook is het mogelijk om een kurkmuur te beitsen of verven zodat deze qua kleur past bij de rest van de inrichting. Een kurkwand kan ook als groot prikbord worden gebruikt zonder schade aan de muur aan te brengen. Dit maakt deze wand ook een interessante optie voor bedrijven die hun kantoorruimte op een creatieve wijze willen inrichten.

kurk wand

Afbeelding: https://nl.pinterest.com/pin/7810999327973331/

kurkwand

Afbeelding: https://nl.pinterest.com/pin/213850682277073998/

kurkmuur

Afbeelding: https://nl.pinterest.com/pin/67976275603973972/

Kurkvloer als zachte, veilige vloerbedekking

kurkvloer kurk vloer

Afbeelding: https://nl.pinterest.com/pin/30047522483443021/

Afbeelding: https://nl.pinterest.com/pin/327496204123979651/

Doordat kurk ook bijzonder bestendig is tegen slijtage, is dit materiaal ook zeer geschikt als vloerbedekking. Een kurkvloer geeft ook een fraai aanzicht doordat je de natuurlijke patronen van de kurk terug kan zien in de vloer. Daarnaast voelt een kurken vloerbedekking totaal anders aan dan een van hout of kunststof gemaakte vloer. Een kurkvloer is met name veel zachter en warmer dan andere vloeren. De zachte kurk kan ook als een soort kussen dienen, zodat het een zekere mate van bescherming biedt bij een valpartij. Dit maakt een kurken vloer een populaire vloerbedekking voor kinderkamers, maar ook voor bijvoorbeeld de woonkamer van seniorenwoningen.

Servies en woonaccessoires van kurk

Kurk wordt vanwege de unieke kenmerken van dit materiaal ook volop in woonaccessoires gebruikt. De waterbestendigheid maakt kurk bijvoorbeeld tot een geschikt materiaal voor spatschermen in de keuken. Doordat kurk ook vuurbestendig is, wordt het materiaal ook gebruikt om lampen te maken. Kurk wordt ook in badkamers gebruikt vanwege de waterbestendigheid van dit materiaal. Zo kan kurk bijvoorbeeld worden verwerkt in wasbakken of badmatten. Wanneer kurk wordt gebruikt in eet- of drinkgerei dan is dit vrijwel altijd in combinatie met andere materialen zoals porselein of kristal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan theeservies dat is gemaakt van keramiek en kurk. De keramiek geeft dan een traditioneel uiterlijk aan de theekopjes, terwijl de kurk vooral functioneel is door de hittebescherming die het materiaal biedt.

kurk woonaccessoires

Afbeelding: https://nl.pinterest.com/pin/382383824589008002/

kurk in interieur

Afbeelding: https://nl.pinterest.com/pin/3096293473215900/

kurken plantenbak

Afbeelding: https://nl.pinterest.com/pin/853221091874132749/

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Tips voor het inrichten van de hal
Next post Harvink: Nederlands design voor eerlijke prijzen