Read Time:4 Minute, 1 Second

Een dekbed is een soort van deken, die je ’s nachts warm en comfortabel houdt. Het eenvoudige ontwerp maakt het opmaken van een bed zeer gemakkelijk, omdat je ze enkel maar op bed hoeft te leggen om hun werk te doen. Daardoor zijn dekbedden erg populair. Het betekent echter ook dat er veel te kiezen is, want iedereen heeft weer een andere voorkeur. De verschillende soorten dekbedden lopen vooral uiteen in het soort vulling, zoals dons, wol, katoen en tencel. Wat zijn de voor- en nadelen van iedere vulling, en hoe kies je het beste dekbed?

donzen dekbedden
Donzen zomerdekbed Yumeko à €199,-

Donzen dekbedden

Dons is het meest gebruikte materiaal om dekbedden mee te vullen. Van alle verschillende soorten dekbedden zijn donzen dekbedden dan ook het meest comfortabel. Het belangrijkste voordeel is dat ze uitstekend isoleren, terwijl de vulling bijna geen gewicht heeft. De zachte donsvulling houdt namelijk de lucht vast, zodat je het nooit koud hebt. Bovendien zorgt die losse vulling voor een goede ventilatie. Het is overigens wel zaak om donzen dekbedden regelmatig op te schudden, zodat de donsvulling zich optimaal verdeelt over het dekbed en je altijd gelijkmatige isolatie hebt.

Er zijn diverse kwaliteitsklassen beschikbaar. In bijna alle gevallen wordt het dons aangevuld met veertjes. Hoe meer dons er in je dekbed zit, hoe beter het is. Veertjes kunnen namelijk prikkelend zijn als het tijk (het omhulsel van het dekbed) onvoldoende dik is. Bovendien isoleren veertjes minder goed. De beste donzen dekbedden hebben een donspercentage van 90% of hoger. Verder zijn er nog verschillende soorten dons. Dons van de eidereend wordt vaak als het beste beschouwd, omdat dit zeer goed isoleert. Iets minder, maar nog steeds uitstekend is dons van de gans. Eendendons is de minste optie. Wel is dat iets wat beter betaalbaar. Handig, want in het algemeen is dons de duurste dekbedvulling

Wollen dekbedden

wollen dekbedden
Wollen winter dekbed Yumeko à €239,-

Wollen dekbedden staan bekend om hun uitstekende vochtregulatie. Dat maakt wol het beste materiaal als je ’s nachts veel transpireert. Wol kan zeer veel vocht opnemen zonder klam of vochtig aan te voelen, en geeft het ook weer gemakkelijk af aan de buitenlucht. Daarbij bevat wol van nature een vuilafstotende stof, lanoline, die ervoor zorgt dat het materiaal ook in zware omstandigheden niet snel vies wordt. Het enige onderhoud dat wol nodig heeft, is regelmatig luchten.

Verder kunnen wollen dekbedden je zeer goed warmhouden, maar dat gaat wel ten koste van het gewicht. Van de verschillende soorten dekbedden is wol het zwaarste. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur of je dat bezwaarlijk vindt of niet.

Katoenen dekbedden

Katoen ligt qua eigenschappen eigenlijk tussen dons en wol in. Katoenen dekbedden zijn betrekkelijk licht, maar hebben tegelijkertijd een uitstekende vochtregulatie. Daarnaast heeft katoen goede warmte-isolatie en is het goed thuis wasbaar. Bovendien zijn katoenen dekbedden vaak behoorlijk gunstig geprijsd. Het is zo dus een goede middenweg, die met name voor de wat minder warme soorten dekbedden prima is.

Tencel dekbedden

tencel dekbedden
All Seasons Tencel dekbed à €389,-

Tencel is pas vrij kort verkrijgbaar en dus nog niet zo bekend. Het is echter te verwachten dat tencel dekbedden snel bekender zullen worden. Tencel dekbedden worden gemaakt van viscose, een natuurlijke stof die uit hout wordt gemaakt. Ze zijn warm, licht en kunnen probleemloos veel vocht opnemen. Als je graag het comfort van dons of wol hebt maar geen dieren wilt belasten, zijn tencel dekbedden dus een uitstekend alternatief ten opzichte van die soorten dekbedden. Wel is dit materiaal momenteel nog tamelijk duur.

Overige vulmaterialen

Er zijn nog diverse andere vulmaterialen naast dons, wol, katoen en tencel. Het gaat dan vooral om synthetica. In de vulling van verschillende soorten dekbedden worden synthetische stoffen gebruikt, waarvan polyester het bekendste is. Synthetische vulmaterialen zijn weliswaar goedkoop, maar kwalitatief niet erg hoogstaand. Zo ventileren ze minder goed dan andere soorten dekbedden. Ze zijn daardoor het beste geschikt voor speciale toepassingen. Zo hebben mensen met een huisstofmijt- of andere allergie profijt bij synthetische soorten dekbedden. Ook kunnen deze dekbedden vaak gemakkelijk en op zeer hoge temperaturen gewassen worden, gewoon in de eigen wasmachine.

Conclusie: welk dekbed kies jij van deze soorten dekbedden?

Er zijn heel wat soorten dekbedden verkrijgbaar. Als de prijs niet zo uitmaakt, kiezen de meeste mensen waarschijnlijk voor een vulling van dons. Dat is zacht, comfortabel en zeer licht. Het is echter ook duur. Daarom worden ook vullingen van wol, katoen, tencel en synthetische stof aangeboden. Deze alternatieve soorten dekbedden hebben elk hun eigen voor- en nadelen. En een dekbed waar jij heel fijn onder slaapt, houdt een ander misschien wel de hele nacht wakker. Kies dus gewoon voor het dekbed dat je zelf het liefste hebt!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Chesterfield meubels, vervlogen tijden herleven in een modern jasje.
Next post Keukentrends 2016