Read Time:2 Minute, 27 Second

De industriële lampen van Jielde

Verlichting is de finishing touch van de binnenhuisarchitectuur. Of het nu om de een koffietentje, een architectenbureau, flexkantoor of urban loft gaat, verlichting benadrukt de gewenste uitstraling. In onze moderne samenleving is die vaak industrieel. Bij deze trend vormen ruw beton, gietvloeren of steigerhout de perfecte combinatie met de industriële lampen van Jielde. Het eerlijke handwerk, waarbij gebruik gemaakt wordt van natuurlijke materialen, past bij de eisen van onze tijd.

Jean-Louis Domecq

De ontwerper van de Jielde lampen is de Franse uitvinder Jean-Louis Domecq. Hij voelde zich thuis bij het werk van bijvoorbeeld Le Corbusier, Andre Citroën en andere Franse industriëlen en vormgevers. Zij lieten de wereld kennismaken met een heldere en harmonieuze vormgeving die samengaat met een sterke, functionalistische uitstraling. Jean-Louis Domecq voegde met zijn eerste lamp, de Standard, een belangrijk element toe aan het industriële design van die tijd en besloot er een echt merk van te maken. Domecq gebruikte de drie initialen van zijn naam, JLD, voor de productnaam Jieldé. Spreek de drie letters maar eens op zijn Frans uit. Dat hij dit merk succesvol in de markt zette, bewijst de lange bestaansgeschiedenis wel.

Jielde Standardindustriel jielde lamp

De eerste lamp van Jielde was de in 1950 ontworpen Standard, een robuuste en sterke gelede metalen lamp zonder elektrische kabels in de scharnierpunten. Onverwoestbaar en tegelijkertijd minutieus afgewerkt. Deze Standard voldoet ook na 70 jaar aan alle wensen van deze tijd en is zeer gezocht door verzamelaars. In de eigen werkplaats in het Franse Saint-Priest vlak bij Lyon worden de lampen nog steeds op dezelfde handmatige manier geproduceerd als in de begintijd. Gereedschappen, werkbanken en vakmanschap garanderen de kwaliteit van deze stijlvolle en perfect functionerende industriële lampen. En de werkwijze sluit bijzonder goed aan op de trends van deze tijd; tenslotte gebruiken we liever geen plastics en willen we kinderarbeid en uitbuiting tegengaan.

Jielde designlampen; tijdloos design

Het bijzondere is dat de schitterende industriële lampen van Jielde, vanaf het moment dat de maker deze presenteerde, nooit weg zijn geweest uit onze omgeving. Architecten en ontwerpers gebruikten de onverwoestbare lampen steeds opnieuw, en nieuwe ontwerpen werden toegevoegd aan interieurs. In de loop der jaren ontwikkelde Jielde varianten op het eerste ontwerp. Zo kennen we nu de Signal, de Loft en de Lak. De variaties lijken eindeloos en de soms vijf- of zesdelige gelede lampen doen in de verte denken aan balletdansers die zich in hun oneindige souplesse vormen naar hun omgeving. Minstens even mooi zijn de later ontwikkelde Suspensions, industriële hanglampen die passen in de meest uiteenlopende ruimten.

Combineer met kleur

Voor alle ontwerpen geldt dat de volledig metalen constructie en de heldere en moderne vormgeving altijd elegantie met robuustheid combineren. De verscheidenheid aan kleuren is daarbij verrassend: het hele kleurenspectrum, van ravenzwart tot okergeel, van mintgroen tot dieprood, is terug te vinden bij Jielde. Deze industriële lampen geven onze hedendaagse interieurs precies wat nodig is: kwaliteit, sfeer en een uitzonderlijk mooie vormgeving.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Woonwinkels in Delft Previous post 6 Leukste woonwinkels in Delft
Next post Een make-over voor je trap