Read Time:2 Minute, 14 Second

Het isoleren van woningen staat wegens de klimaatdiscussie flink in de belangstelling. Isoleren is dan ook een relatief gemakkelijke manier om snel resultaat te bereiken en te kunnen genieten van de voordelen van isoleren. Je zult na isolatie direct merken dat je woning comfortabeler is en ook je energierekening zal flink dalen. Je kunt je woning op verschillende manieren isoleren, zoals vloerisolatie, dakisolatie en muurisolatie. Spouwmuurisolatie is het isoleren van de spouwmuur en wordt in nieuwbouwwoningen standaard toegepast. Oudere woningen daarentegen hebben dikwijls nog geen spouwmuurisolatie. Het is mogelijk om achteraf nog spouwmuurisolatie toe te passen.

Waarom spouwmuurisolatie?

• Met spouwmuurisolatie heb je geen warmteverlies meer. Normaliter zal ongeveer 15% van de warmte door de muren verloren gaan. Kijk ook eens naar de vloerisolatie prijzen. Als je namelijk ook andere vormen van isolatie hebt toegepast zul je nog minder warmte verliezen.

• Het binnenklimaat in de woning zal enorm verbeteren. In de winter zal kou niet meer kunnen binnendringen en in de zomer zul je je woning veel koeler kunnen houden.

• Met spouwmuurisolatie kun je je energieverbruik flink verminderen. Dit is goed voor het milieu.

• Spouwmuurisolatie zal niet alleen voor thermische isolatie zorgen, het werkt ook geluidswerend.

• De spouwmuur isoleren kosten kun je door het lagere energieverbruik en lagere energierekening weer snel terugverdienen.

• Plaatsing van spouwmuurisolatie kan snel gebeuren en vergt geen grote renovatie. Meestal is spouwmuurisolatie binnen één dag aangebracht en zal het uitzicht op de gevel niet wijzigen.

Hoe gaat spouwmuurisolatie?

Bij nieuwbouwwoningen is het gemakkelijk om isolatie aan te brengen. Aangezien spouwmuren uit een binnen- en een buitenmuur bestaat, kunnen er nog gemakkelijk isolatieplaten in de spouw worden geplaatst voordat de spouwmuur definitief afgesloten wordt. Het na-isoleren van een spouwmuur gaat wat anders. Je kunt geen isolatieplaten plaatsen omdat er anders een muur afgebroken moet worden. Er worden in de buitenmuren gaten geboord waardoor een vloeibaar isolatiemiddel, isolatievlokken of isolatiekorrels ingespoten of geblazen wordt. Nadien worden de gaten weer gedicht en is er niets meer van te zien.

Welk soort spouwmuurisolatie?

Purschuim

Purschuim is een bekend en goed isolatiemiddel met een hoge isolatiewaarde. Purschuim wordt vloeibaar in de spouw gespoten, waarna het zal uitzetten en uitharden. Het voordeel van purschuim is dat het alle kieren en nissen goed kan afsluiten. Wel kunnen er tijdens het aanbrengen schadelijke gassen vrijkomen.

Glaswol

Glaswol staat bekend om de deken die op maat gesneden kunnen worden. Bij het na-isoleren van de spouwmuur worden glaswolvlokken ingeblazen. Het is een relatief goedkoop isolatiemiddel, recyclebaar en zorgt naast thermische isolatie ook voor een goede geluidsisolatie.

EPS parels

EPS parels zijn kleine bolletjes polystyreen, een kunststofsoort. De parels hebben een hoge isolatiewaarde en is momenteel het meest milieuvriendelijke isolatiemateriaal voor spouwmuurisolatie.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Zorg voor voldoende ramen en licht in een dakkapel
houten vloer leggen Next post Een goede houten vloer is het halve werk