Read Time:3 Minute, 58 Second

Heb je weinig ruimte in je tuin of op je balkon? Zoek je naar een creatieve manier om een wand te bekleden? Dan is verticaal tuinieren de perfecte trend. De laatste jaren is deze originele manier van tuinieren steeds populairder geworden. Dat is niet gek, want de verticale tuin is origineel, makkelijk te onderhouden en ook nog eens ontzettend stijlvol. Je kunt ontzettend veel verschillende kanten op met de verticale tuin. Ben je op zoek naar inspiratie? Hier vind je een aantal leuke ideeën om zelf een verticaal tuintje aan te leggen.

De basis

In de basis is iedere verticale tuin hetzelfde. Je bevestigt bloemen en planten in bakken of stellages aan de muur en laat ze zo in de potgrond groeien. Bij sommige systemen zijn vrijwel alleen de planten zichtbaar, terwijl andere systemen juist het ophangsysteem onderdeel laten uitmaken van het geheel. Voor de bewatering van de planten kun je de keuze maken om alles gewoon zelf met een gieter te voorzien van water. Daarnaast heb je ook de optie om voor een ingebouwd sprinklersysteem te gaan. Sommige ophangsystemen zijn hier al van voorzien, wat het verticaal tuinieren een stuk gemakkelijker maakt. Heb je geen sprinklersysteem? Dan is het misschien verstandig om voor planten te kiezen die minder verzorging nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan verschillende vetplanten die helemaal bij het thema van urban gardening passen.

verticale moestuin

Verticale tuin in een stellage

Een van de makkelijkste manieren om een verticaal tuintje te realiseren, is door een mooie stellage tegen de wand aan te maken. Met bijvoorbeeld planken van steigerhout en robuuste stangen kun je een prachtig rek maken. Dit rek vormt de basis voor je verticale tuin. Wanneer je ervoor kiest om deze stellage te maken, kun je hem het beste gebruiken voor wat grotere sierplanten. Een verticale moestuin is namelijk te klein voor dit soort stellages en komt minder goed tot zijn recht. Vooral wanneer je de keuze maakt om een hele wand op te vrolijken met een stellage vol met planten kun je het beste gaan voor grotere sierplanten die tegelijkertijd makkelijk in leven blijven.

verticale tuin

Een echte plantenwand

Urban gardening draait er over het algemeen om dat je je planten een onderdeel laat uitmaken van je woning. Je kunt dat heel letterlijk nemen, door de planten echt een plaats in de muur te geven. Doorgewinterde fans van het verticaal tuinieren maken de keuze om ruimte in de muur te maken voor een groen accent. Vooral klimplanten zijn geschikt voor dit soort projecten, aangezien ze snel een lege ruimte op kunnen vullen. Wanneer je voor een moderne geometrische vorm in de muur gaat moet je wel veel blijven bijsnoeien. Het effect is echt prachtig, maar het realiseren van dit soort plantenwanden is een stuk ingewikkelder dan andere verticale tuinen. Vooral het zorgen voor een goede bewatering en het bijhouden van de vorm maakt deze stijl een echte uitdaging. Toch is het zeker de moeite waard wanneer je het prachtige eindresultaat ziet.

Verticaal tuinieren; praktisch en industrieel

De industriële trend is niet meer weg te denken uit de interieurwereld. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun woning in te richten met deze typerende stijl. Een industriële woning draait voornamelijk om het combineren van praktische elementen met decoratie. Niet alles wordt dus meer weggewerkt in de woning, en dat is ook te zien aan industriële verticale tuinen. Planten krijgen een plaats tussen het robuuste uiterlijk van een muur vol met pijpen, of worden met bouwmaterialen op hun plaats gehouden. Functie en stijl lopen in elkaar over, want mensen die fan zijn van de industriële trend zien robuuste materialen juist als mooie decoratie. Steen, hout en metaal zijn de belangrijkste materialen binnen deze trend. Toevallig zijn planten een perfecte tegenhanger voor deze texturen en kleuren. De natuurlijke uitstraling houdt het harde randje van de industriële trend net wat in balans. Een verticale moestuin in een aantal oude waterpijpen is daarom een ontzettend mooi beeld om te zien.

Simpel en effectief: verticale plantenbakken

Je kunt het jezelf bij het verticaal tuinieren zo moeilijk maken als je zelf wilt. Een ontzettend eenvoudige en tegelijkertijd prachtige manier om planten aan je muur te bevestigen, is door plantenbakken te gebruiken. Voor dit project gebruik je het beste bakken in geometrische vormen die tegelijkertijd niet te diep zijn. Je kunt ze tegen de muur bevestigen met hun bovenkant naar voren toe. Door de bakken in een mooie opstelling op te hangen vormen ze meteen een geheel. De planten die het mooiste effect geven in dit soort bakken zijn hang- en klimplanten. Zij kunnen mooi uit de bakken worden gedrapeerd voor een prachtig effect. Doe wat potgrond in de plantenbakken en je hebt de perfecte basis voor je verticale tuin. Bovendien kun je deze planten gemakkelijk water geven en omwisselen door het jaar heen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Trendy gele keukens
Next post Innovatieve karpetten uit Barcelona: Nanimarquina