Read Time:3 Minute, 18 Second

Hoera, het tulpenseizoen is weer van start gegaan! Dat betekent dat je favoriete bloemen weer overal verkrijgbaar zijn, in allerlei vrolijke kleuren. Tulpen zijn ideaal om meer kleur in huis te halen en dat is in deze grauwe periode meer dan welkom. Er is maar één nadeel aan deze bloemen: soms heb je last van hangende tulpen in de vaas. Maar geen zorgen, met deze tips voorkom je dat tulpen gaan hangen waardoor je er lang van kunt genieten!

Waarom hangen mijn tulpen slap?

Als je een mooie bos tulpen koopt, dan wil je natuurlijk dat ze mooi rechtop in de vaas staan. Helaas gebeurt het regelmatig dat tulpen hangen. Bijvoorbeeld als je tulpen met een te lange steel in een te kleine vaas zet. Daarnaast gaan tulpen hangen als je ze te veel water geeft, want hierdoor worden ze letterlijk lui en gaan ze slap hangen. 

Gelukkig zijn er een aantal manieren die je kunt toepassen zodat je favoriete bloemen lang rechtop in de vaas blijven staan. Wij zetten ze op een rijtje voor je!

Hoe voorkom ik dat tulpen gaan hangen? 7 handige tips!

1. Tulpen groeien in vaas

Wist je dat tulpen in de vaas nog een aantal centimeter kunnen groeien? Je kunt ze dus op de goede lengte afsnijden, maar een paar dagen later heb je waarschijnlijk al hangende tulpen. Deze bloemen worden namelijk snel te lang voor de vaas waardoor ze snel slap hangen. Hoewel je de meeste bloemen schuin moet afsnijden, snijd je tulpen het beste recht af. Door ook met een naald een gaatje in de steel te prikken, net onder de bloem, rem je de groei en zullen je tulpen niet zo snel meer gaan hangen.

beste verzorging van tulpen

2. Niet te veel water

Hoe zet je tulpen in het water? Wanneer je tulpen te veel water geeft, worden ze letterlijk moe en gaan ze hangen. Een bodempje met koud water is voldoende. Let er wel op dat je bloemen altijd in het water staan want ze drinken best veel. Elke dag even controleren en eventueel bijvullen, is dus de boodschap!

3. Een hoge vaas

We zeiden hierboven al dat tulpen groeien in de vaas. Daarom is het belangrijk om een hoge vaas te gebruiken zodat ze extra steun krijgen langs alle kanten. Op die manier gaan ze minder snel over de rand hangen en houd je ze langer rechtop.

4. Folie of papier

Heb je de bloemen bij de bloemist of op de markt gekocht? Dan zit er dikwijls een stuk folie of papier om de bloemen heen. Een goede tip is om ze hier nog even in te laten staan voordat je ze in een vaas zet. Op die manier worden ze in model gezet en blijven ze mooi rechtop staan wanneer je de folie of het papier verwijderd.

5. Regelmatig tulpen afsnijden

Snijd de tulpen recht af alvorens je ze in de vaas zet. Ook de dagen daarna moet je regelmatig een klein stukje van de stelen snijden, om de bloemen langer fris te houden. Controleer dan ook meteen het water en ververs indien nodig.

voorkomen dat tulpen gaan hangen

6. Let op met de zon

Wees ook voorzichtig met de zon. Geef je tulpen nooit een plek in de volle zon want daar worden ze niet vrolijk van. Zet ze liever op een koele plek waar de zon niet rechtstreeks op de bloemen schijnt, bijvoorbeeld op de eettafel of het dressoir. Bovendien heb je zo meer plezier van je tulpen als je ze op een zichtbare plek zet. 

7. Niet bij een fruitmand

Tenslotte is het belangrijk om je tulpen niet in de buurt van een fruitmand te zetten. Het ziet er misschien leuk uit, zo naast elkaar, maar je tulpen worden hier niet blij van. Fruit produceert namelijk ethyleengas waardoor je bloemen sneller gaan hangen. Zeker iets om rekening mee te houden dus!

Hier shop je de mooiste tulpen!

Verse witte tulpen
Verse witte tulpen
Tukiss tulpen paars
Tukiss tulpen paars
Verse gele tulpen
Verse gele tulpen
Verse Hollandse Brievenbus Tulpen
Verse Hollandse Brievenbus Tulpen
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Een vijver in de tuin
Next post Zo haal jij de landelijke woonstijl in huis