Een vijver in de tuin brengt leven en sfeer. Het lijkt misschien eenvoudig: graven en vullen maar! Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Wanneer je zelf goed technisch inzicht hebt, kun je zelf een ontwerp maken voor je vijver. Denk altijd goed na over je tekening. Het zou zonde zijn dat de vijver op een plek zit waar eigenlijk je tuintafel moet komen te staan. Wanneer hij er eenmaal in zit, haal je hem niet meer zo gemakkelijk weg. In deze blog nemen we je mee door alle vijver stappen die je moet weten.
Zoals hierboven al gezegd, begin met een ontwerp. Dit kun je zelf tekenen, of laten doen. Kies liever voor een grotere vijver dan een kleine. Je zult zien dat wanneer je gewend bent, hij altijd een tandje groter kan. Wil je een strakke, vierkante vijver of een zwierig model met meer rondingen? Wanneer je geen ster bent in ontwerpen, koop dan een kant-en-klare vijverbak. Zo heb je meteen een mooie, goede vorm te pakken. Doe je het wel zelf, kies dan voor bekleding met een vijverfolie.
Logischerwijs begin je daarna met graven op de juiste plek. Maar, hoe bepaal je deze plek? Vaak wordt er gekozen om een vijver midden- of achterin de tuin te plaatsen. Wellicht zit er een terras naast je vijver waar je mooie meubelen van Kees Smit Tuinmeubelen op kunt plaatsen. Al loungend kijk je dan uit over je prachtige vijver. Houdt met graven ook rekening met verschillende hoogtes. Waterplanten leven niet allemaal op hetzelfde oppervlak en zitten daardoor hoger -of lager- in het water.
Wanneer je vijverbak of folie vast zit, kan het vullen beginnen. Check alvorens je de kraan open zet goed of er geen scherpe steentjes of takjes op de bodem liggen. Een lek is zo gemaakt namelijk. Voedt de bodem met vijveraarde en voeg hier waterzuiverende bacteriën aan toe. Zo creëer je snel een gezonde omgeving voor je vijver. Laat de tuinslang of -kraan de vijver goed vullen. Doe er daarna vervolgens even niks mee. Laat het een paar dagen op temperatuur komen zodat het hele vijverklimaat in orde is.
Nu kun je beginnen met de invulling van je vijver. Voeg zuurstofplanten toe. Ook anti-algen en mooie oeverplanten zijn vaak gezien in een vijver. Natuurlijk mogen mooie lelies niet ontbreken! Wanneer je ook vissen in je vijver wilt, kijk dan goed welke soorten wel en niet samen kunnen. Ook zijn hierin bepaalde planten wel en niet geschikt. Nu ook de invulling van de vijver gedaan is kun je er heerlijk van gaan genieten.