Read Time:2 Minute, 45 Second

Sedums zijn vetplanten met vlezige bladeren en platte, nectarrijke bloemhoofdjes die geliefd zijn bij bijen en andere bestuivers. Border sedums, ook wel ijs planten genoemd, zijn nu heringedeeld als Hylotelephium. Deze zonminnende vaste planten zijn gemakkelijk te kweken en vallen op in de nazomer, wanneer massa’s platte, fel roze bloemhoofdjes verschijnen op rechtopstaande stengels. De bloemen van de Sedum zijn zeer aantrekkelijk voor vlinders en bijen. Ze zien er vooral goed uit als ze worden gemixt met grassen zoals Stipa tenuissima.

Sedums zien er vanaf het voorjaar geweldig uit, omdat hun vlezige groen grijze blad (paars bij sommige soorten) op zichzelf al aantrekkelijk is. De bloemhoofdjes zijn groen in het voorjaar en krijgen geleidelijk roze tinten voordat ze vanaf augustus volledig bloeien. De dode bloemhoofdjes zijn de moeite waard om aan de planten te houden – bedekt met vorst zien ze er spectaculair uit. Je kunt ze ook knippen en maandenlang in een vaas laten staan.

Echte sedum zijn kleine vetplanten met vlezige bladeren die zich als een mat verspreiden. Ze komen oorspronkelijk uit droge, rotsachtige locaties, dus ze zijn erg droogtetolerant. Naast aantrekkelijk, groenblijvend blad produceren sedums kleine nectarrijke bloemen die bestuivende insecten aantrekken. Ze vormen een goede bodembedekker buitenshuis, vooral op groene daken, en worden soms gebruikt als alternatief voor grasvelden. De tedere soorten zijn goede kamerplanten en kunnen in de zomer ook buiten in bakken worden gekweekt.

Hoe sedums te kweken

Sedums groeien het best op een zonnige plek, in goed doorlatende grond. Ze zien er het best uit aan de voorkant van een border, probeer er een aantal bij elkaar te groeperen. Ze zijn een goede optie als je grond droog is. Deze onderhoudsarme planten hebben weinig verzorging nodig.

Waar sedums te planten

Border sedums (Hylotelephium) hebben dus een zonnige plek in goed doorlatende grond nodig om te gedijen. Ze zijn vrij laag groeiend, dus ze zien er het beste uit aan de voorkant van een border. Combineer ze eens met planten met verschillende bloemvormen, zoals stekels of bloemschermen (bolletjes). Een terracotta bak of bloembak kan ook goed werken, of onder een dak.

Hoe sedums te planten

Plant border sedums in het voorjaar of de zomer. Graaf een gat met dezelfde breedte en diepte als de originele pot en voeg voldoende gruis toe aan het plantgat voor een goede afwatering. Zorg dat de plant direct voldoende water krijgt. Na het planten hebben sedums weinig water nodig omdat ze droogtetolerant zijn, maar als ze net in de nieuwe grond staan, moet je ze dus wel water geven.. Als je muurpeper in een pot kweekt, voeg dan veel gruis toe aan de compost, voor een goede afwatering.

Hoe zorg je voor sedums?

Knip in februari en maart de oude bloemhoofdjes van je sedums terug, je ziet kleine rozetten van het nieuwe blad aan de basis van de plant. Mulch dan rond de basis van de plant met goed verteerde tuin compost of mest voor wat extra bescherming. Eind mei zou je kunnen experimenteren met de ‘Chelsea Chop’, waarbij je de helft van de stelen tot op de grond afsnijdt. Dit zou moeten betekenen dat de plant in de nazomer minder snel openklapt vanuit het midden. Sedum planten in potten hebben weinig snoei of nazorg nodig. Geen water geven in de winter, daar kunnen ze niet goed tegen!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
banken Previous post Hoe bepaal je de juiste bank?
haag in de tuin Next post De 5 voordelen van het plaatsen van een haag in de tuin