Read Time:2 Minute, 44 Second

Misschien wel een van de populairste planten voor in je tuin, is de haag. Een haag kan allerlei verschillende vormen aannemen. Zo heb je grote, hoge, kleine of smalle hagen. Waar aan de ene haag mooie bloemen groeien, blijft de ander mooi groen in de winter. Naast dat de haag er mooi uitziet in je tuin, heeft die ook meer voordelen dan je misschien zelf zou kunnen bedenken. In dit artikel vertellen we je de voordelen van het hebben van een haag in je tuin. 

Het zorgt voor meer privacy

Het eerste voordeel bij het plaatsen van een haag in je tuin is privacy. Met een goed ontworpen haag kun je ervoor zorgen dat je tuin afgesloten is en dat jij en je gezin rustig kunnen genieten zonder last te hebben van afleiding of mensen die je tuin in kunnen kijken wanneer ze langslopen. Hagen bieden ook bescherming tegen wind of andere weersomstandigheden, waardoor je een stuk comfortabeler buiten zit op warme dagen.

Het maakt je tuin een geheel

Een tweede voordeel is esthetiek. Eén ding dat vaak vergeten wordt bij het ontwerpen van een tuin, is hoeveel sfeer en charme een echt goed ontworpen haag kan toevoegen aan je tuin. Je kunt verschillende soorten planten gebruiken om tot mooie effecten te komen binnen je tuinontwerp. Denk bijvoorbeeld aan planten zoals heesters, grassoorten of bloemen om extra kleur toe te voegen aan je tuin. Bovendien kan goed onderhoudt ervoor zorgen dat je hagen er altijd netjes uitzien en levendig blijven voor jarenlang plezier.

Beschermt tegen overlast

Waar niet altijd aan wordt gedacht bij het ontwerpen van een tuin, is dat een haag ook een nuttige functie kan vervullen zoals windbescherming, bescherming tegen geluidsoverlast of voor een plek in de schaduw zorgen op warme dagen. Een beukenhaag kan bijvoorbeeld zorgen voor een mooie omlijsting van je tuin, waardoor je geen overlast ervaart. Afhankelijk van welk type haag je kiest, kan de haag allemaal verschillende functies bieden. Hierdoor kun  je efficiënt gebruik maken van elke centimeter in je tuin door hem multifunctioneel te maken!

Voorziet je tuin van water

Daarnaast kan de juiste haag ook meehelpen met het waterbeheer in de tuin. Dit betekent simpelweg dat als er regen valt, de regen vastgehouden wordt door de wortelsystemen van bepaalde hagen. Dit helpt om wateroverlast te voorkomen – iets waar veel mensen mee last van hebben in hun tuin! Met name de ligusterhaag is erg populair. Dat komt omdat deze wortelsystemen actief blijven tijdens droge periodes, waardoor ze effectief water absorberen en vasthouden voor later gebruik! 

Geeft je tuin een nette look

Tot slot helpt het goed onderhouden van je haag ervoor dat jouw haag er altijd goed uitziet. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat één keer per jaar alles gesnoeid wordt. Zo zorg je ervoor dat de haag gezond blijft groeien en langer meegaat. Als je jouw haag in een hogere lengte snoeien, moet je rekening houden met hoeveel licht hij nodig heeft. Als de haag niet genoeg zonlicht krijgt kan hij uitharden, wat leidt tot kale plekken. Daarnaast moet je de haag hierna ook regelmatig water geven.

We hopen je zo meer informatie te hebben gegeven over waarom je een haag in je tuin zou moeten plaatsen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
sedums Previous post Hoe kun je Sedum het beste verzorgen?
basis gereedschap Next post Dit basisgereedschap moet je in huis hebben!