Read Time:2 Minute, 21 Second

Ben je ook zo dol op die prachtige regio in Italië, waar het soms lijkt of elk balkonnetje, binnenplaatsje of tuin een idyllische plek is (en dat meestal ook is)? Je kunt die invloeden rechtstreeks kopiëren naar je eigen buitenplaats. Of je nou alleen maar een balkonnetje, platje of stoepje hebt, of een ruime tuin: de mogelijkheden voor een Toscaanse tuin zijn eindeloos.

Verzorgd

Een ritje door de schitterende Italiaanse regio Toscane levert ongetwijfeld veel inspiratie op voor je eigen tuin. Overal zie je druivenranken, stenen beelden, pergola’s, terracotta en hout waaraan je nog ziet waar het vandaan komt. En natuurlijk speelt het groen een hoofdrol. De grasveldjes zijn keurig gemaaid en verkleuren met elk jaargetijde, de moestuinen zorgen het hele jaar voor voedsel. De Toscaanse tuin is verzorgd en straalt vooral een enorm levensgenot uit. 

Inspiratie opdoen op internet

En je hoeft niet eens op vakantie naar Toscane om dat allemaal te zien. Tussen alle dagelijkse beslommeringen door is het heerlijk om foto’s op te zoeken op internet en zo ideeën op te doen. Een hangmat onder de pergola met een druif zorgt voor gezelligheid, evenals buikflessen met kurken erin. En wat te denken van een terras met goudbruine plavuizen in plaats van tegels, voor een wat warmere uitstraling? Heb je geen last van onkruid, en je houdt zo’n vloer sowieso gemakkelijk schoon. Zet er grote terracotta potten op met cactus, lavendel en rozemarijn. In Pisa is zelfs de gevel van de luchthaven volledig bekleed met jasmijn, dus ook deze heerlijk geurende plant mag niet ontbreken.

Duurzaam

Een tuin moet, wil je een beetje duurzaam te werk gaan, wel ingericht zijn op de weersomstandigheden. In Italië hebben ze veel minder neerslag en een warmer klimaat. In Nederland lossen mensen dit vaak op met terrasverwarmers en andere apparaten waarbij je vóór aanschaf al denkt: dat wordt energieleveranciers vergelijken, want die dingen vreten stroom. Maar verder staat niks een Toscaanse uitstraling in de weg. Denk ook aan de hekjes die je er overal ziet: middelhoge afscheidingen gemaakt van vuistdikke boomstammetjes. Niet recht of waterpas, wel natuurlijk en duurzaam. En helemaal duurzaam is natuurlijk een moestuin: keurig aangelegde rijtjes met tomatenplanten, cavolo nero en bamboerekken met borlottibonen. Het zijn decoratieve planten en met de oogst bereid je ook nog eens fantastische Toscaanse gerechten. 

Pallethout

En wie slim en handig is, scoort op een industrieterrein een paar pallets (vraag even of je ze mee mag nemen) en ontdekt dat je met dit prachtige vurenhout mooie tuinmeubeltjes kunt maken. Het is leuk om de hele pallet te gebruiken als ondergrond van een loungebank en daar mooie kussens bij uit te zoeken, maar de echte knutselaar haalt de pallets uit elkaar, maakt er een nieuwe bank of tafel van. Even schuren en lakken en je ziet dat ze prima passen in jouw Toscaanse tuin!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Je bank mooi stylen Previous post Je bank mooi stylen: 4 x inspiratie
dakbedekking voor plat dak Next post De verschillende soorten dakbedekking voor een plat dak