Read Time:3 Minute, 0 Second

Terwijl de daken van de meeste huizen in Nederland een schuin dak hebben, zijn de daken van aanbouwen, schuren en garages vaak plat. Helaas zal de dakbedekking op zo’n dak na verloop van tijd beschadigen en zal deze vernieuwd moeten worden. Tegenwoordig is er echter een hoop keuze in de dakbedekking voor een plat dak. Wij zetten ze voor je op een rijtje en bespreken wat de voordelen zijn.

Bitumen,ook wel dakleer genoemd

Een van de meest populaire soorten dakbedekking in Nederland is bitumen, ook wel dakleer genoemd. Het is een aardolieproduct gecombineerd met teer en steenkool en gaat gemiddeld zo’n 40 jaar mee, bij goed onderhoud zelfs langer. Een van de grootste voordelen van dit product is dat je de oude laag niet hoeft te verwijderen voor het aanbrengen en dus dakbedekking over dakbedekking kunt doen. Dit bespaart kosten, maar vooral ook tijd. Bitumen dakbedekking kan op verschillende manieren aan het dak gehecht worden, onder andere door middel van lassen met een vlam, hete lucht, koudlijm, zelfklevend of mechanisch.

EPDM is erg flexibel

EPDM is een dakbedekking die is gemaakt van synthetisch rubber en daardoor erg flexibel. Aangezien het rotbestendig en wortelvast is, wordt dit type dakbedekking ook vaak gebruikt als ondergrond voor een groen dak, maar het kan ook als primaire dakbedekking dienen. Ook EPDM gaat erg lang mee, zo’n 40 jaar. Doordat het vaak uit één stuk bestaat zijn er minder naden en hierdoor minder kans op lekkages, daarnaast is het materiaal er in verschillende diktes. EPDM wordt met lijm bevestigd, maar er is ook een zelfklevende variant.

PVC is duurzaam

PVC is een soort dakbedekking die is gemaakt van kunststof en is erg duurzaam en milieuvriendelijk omdat het 100% recyclebaar is. Bij het aanbrengen van PVC dakbedekking wordt hete lucht gebruikt om de naden dicht te maken. Het PVC zelf kan worden gelijmd, mechanisch worden bevestigd of los worden geplaatst met ballast. Gemiddeld gaat PVC dakbedekking 25 jaar mee. Hierbij geldt dat hoe dikker de PVC laag is, hoe langer de levensduur. Waar PVC altijd lichtgrijs was, is er tegenwoordig ook een witte variant. Wit PVC reflecteert een groot deel van het zonlicht dat op je dak komt, waardoor het minder warm wordt in huis en de dakbedekking niet zo heet wordt.

Groendak

Steeds meer mensen ontdekken het zogenaamde groendak. Bij een groendak bestaat de dakbedekking uit mossen en vetplantjes die op je dak worden geplaatst. Een vereiste bij een groendak is dat er wortelwerende afdichting onder wordt geplaatst, controleer je type dakbedekking daarop. EPDM is wortelwerend maar ook bitumen en pvc hebben varianten om zo het dak te beschermen tegen wortels van de planten en eventuele rot. Veel gemeenten geven tegenwoordig subsidies als je een groendak aanlegt, omdat het duurzaam is en goed voor het milieu. Zoek dit echter goed uit, want de subsidies verschillen per gemeente.

Glazen dak

Als laatste willen we nog een glazen dak bespreken. Dit zorgt voor meer licht in je woning en laat de ruimte optisch groter lijken. Door gebruik te maken van natuurlijk licht, gebruik je ook minder elektriciteit voor lampen in je huis. Daarnaast heeft natuurlijk licht dat binnenkomt door bijvoorbeeld een glazen dak, positieve invloed op de mens. Volgens onderzoek wordt het concentratievermogen verhoogd en werkt natuurlijk licht stressverlagend. Bij een glazen dak moet veel aandacht besteed worden aan veiligheidsvoorschriften. Zo moet er speciale folie op worden aangebracht zodat het niet in duizenden stukjes breekt als het dak beschadigd raakt. Ook heeft een dak een hoog soortelijk gewicht, waardoor er goed op gelet moet worden dat de constructie het glas kan dragen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
100 %
toscaanse tuin Previous post Een Toscaanse tuin
kookboek-top-10 Next post De 10 leukste kookboeken van 2020