Read Time:2 Minute, 45 Second

Sta je voor de keuze tussen een overkapping voor jouw terras of een serre? Dan helpt deze blog je om de juiste keuze te maken. Wij leggen de voor- en nadelen van terrasoverkappingen en serres uit zodat je na het lezen makkelijker een keuze kan maken.

Of je nu kiest voor een terras of serre, je krijgt de mogelijkheid om buiten beschermd te blijven tegen zon, wind en weer. Hoe goed ben je beschermd tegen het weer? Het terras en de serre verschillen merkbaar op dat gebied. Een overkapping beschermt je niet tegen de kou terwijl een serre dat wel doet. Dan zijn er nog de verschillende materialen, zoals een aluminium overkapping, of een van hout.

Voor- en nadelen van een terrasoverkapping

Een terrasoverkapping biedt bescherming tegen neerslag, zon en inkijk. Dankzij een terrasoverkapping heb je een dak boven je hoofd op het terras. De terrasoverkapping beschermt je tegen alle neerslag zoals regen, hagel en sneeuw. Een terrasoverkapping biedt ook bescherming tegen de zon, omdat je er in de schaduw kunt zitten. 

Geen bescherming tegen de kou onder een overkapping

Waar een terras je niet tegen kan beschermen is de buitentemperatuur. Onder het dak is namelijk warmte of kou voelbaar, net zo warm of koud als het in de tuin is. Het beschermt je niet tegen de wind die onder de terrasoverkapping waait. Ook als je de terrasoverkapping zijdelings afsluit met glazen schuifdeuren of vouw schuifsystemen verandert daar nauwelijks iets aan omdat de voorkant van het terras open blijft.

Wat betekent dit voor jou? Een terrasoverkapping verlengt de leefruimte met een goede bescherming tegen regen, zonneschijn en buren (privacy). Niet meer, maar ook niet minder. Onder de overkapping kun je hooguit eerder en langer buiten zitten, zeker als je een warmtebron toevoegt. Je kunt ook in het voor- of najaar op het terras zitten met een warme deken ter bescherming tegen de kou.

Vergunning voor de terrasoverkapping?

Je moet ook weten dat je soms een stedenbouwkundige vergunning nodig hebt om een terrasoverkapping te bouwen, terwijl je meestal slechts een meldingsplicht hebt. Een gemeente regelt dit individueel in het bouwbesluit zodat het voor de vergunning afhankelijk is van waar je woont. Daarnaast bepaalt je gemeente ook een vergunning op basis van hoe groot je bouwt: Als je terrasoverkapping groter is dan de ruimte die je vrij mag aanbouwen, ontkom je niet aan een bouwvergunning.

Bouwmaterialen en kosten voor terrasoverkapping

Om te kiezen tussen een terrasoverkapping en een serre, moet je ook rekening houden met de bouwmaterialen: de draagconstructie van het terras kan van aluminium of hout zijn. Bij de terrasoverkapping gaat het meestal om de keuze tussen polycarbonaat of glas. Het gebruikte materiaal voor het terras is bepalend voor de kosten. Standaard terrassen zijn van aluminium (draagmateriaal) en polycarbonaat (overkapping). 

Voor- en nadelen van een serre

Een serre is, in tegenstelling tot een terras, een extra kamer die je aan je huis kunt bouwen. Afhankelijk van het type serre (koud, medium of warm) is deze geschikt om het hele jaar te gebruiken. Net als de terrasoverkapping beschermt de serre je tegen neerslag, uv-straling en nieuwsgierige buren. Het houdt ook de hitte en de kou van de winter buiten. Verwarming en zonwering en zelfs airconditioning zorgen het hele jaar door voor een behaaglijk klimaat in deze ‘buitenkamer.’

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
slimme thermostaat knop Previous post Gadget freaks, opgelet! Kies voor een handige radiatorknop
Next post Nieuwe meubelstijl trends voor 2023 van Whoppah