Read Time:2 Minute, 23 Second

Ik zag opeens overal de Shibori opkomen, dat is de oudste techniek om kleding te kleuren en komt oorspronkelijk uit Japan. Het leek me leuk het zelfs een te proberen. Het doet me een beetje denken aan het batik t-shirt dat ik als kind eens maakte. De originele Shibori kleur is indigo. Helaas  houd ik niet echt van blauw, vooral niet van fel blauw, en hiermee was mijn plan om het zelf te proberen weer van de baan.

Totdat ik op het geniale plan kwam (ik vond het best slim van mezelf) om het met een andere kleur te doen! Hoewel de traditionele Shibori kleur indigo en later donkerpaars was, houdt niets ons tegen om hieraan een moderne twist te geven. Ik wilde graag wat extra kussens maken voor op de bank en het bed en koos voor witte hoezen en een lichtgrijze verf. De techniek die ik heb gebruikt heet Itajime shibori, hierbij wordt een stuk gevouwen stof tussen twee plankjes geklemd.

Wat heb je nodig voor Shibori?

  • Stof om te verven (ik heb gekozen voor twee kussenhoezen)
  • Elastiekjes en/of touw
  • Houten plankjes
  • Textielverf
  • Handschoenen
  • Emmer

benodigdheden shibori

Je begint met het vouwen van de stof. Dit moet in een harmonika patroon om te zorgen dat er voldoende stof  in contact komt met de verf.

Daarna bevestig je aan beide kanten van de stof een houten plankje. Gebruik elastiekjes of touw en zorg dat het goed strak zit. Alle stof die bedekt is met het hout of elastiek behoudt de originele kleur, de rest neemt de kleur van de verf aan.

img_2495 shibori techniek

Als de pakketjes klaar zijn is het tijd om te gaan verven. Volg de instructie op de verpakking en zorg ervoor dat je rubber handschoenen gebruikt (ik spreek hier uit ervaring, het duurde behoorlijk lang om de verf van mijn handen te krijgen). Ik liet de eerste hoes maar heel kort intrekken en de tweede wat langer. Zoals je kunt zien hebben ze uiteindelijk toch vrijwel dezelfde kleur gekregen.

shibori maken

Laat de stof grotendeels drogen terwijl het hout en elastiek er nog aan zitten. Ik heb ze er de volgende dag pas afgehaald. Elk hoes zal er anders uitzien, dit is volledig afhankelijk van de soort stof, de kleur verf en de hoeveelheid onbedekte stof. Het was dus een soort verrassingspakket!

Als de stof grotendeels droog is kan het in de wasmachine zonder dat het verkleurt. Laat het goed drogen, strijk het wanneer nodig en … voila!

img_2734 img_2735 img_2745 img_2748 img_2749 img_2750

Ik ben erg blij met mijn kussens. Ik heb nog verf over en ben nu van plan om een laken te verven. Ik ga hier een andere techniek voor gebruiken. Aangezien de stof een stuk groter is wil ik in dit geval de Kanoko shibori techniek toepassen. Hierbij bind je stukken stof af met touw waardoor je cirkels creëert. Ik ben heel benieuwd hoe dit eruit komt te zien!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post U-banken, de nieuwe standaard voor luxe
Next post Wat te doen met moestuin in de winter?