Vaak wordt gedacht dat de lente en de zomer bij uitstek de seizoenen zijn om lekker te tuinieren en te genieten van het resultaat. Toch kun je ook met een wintertuin allerlei kanten op. Welke mogelijkheden je hebt met je (moes)tuin, lees je hieronder!
De moestuin winterklaar maken
Eén van de belangrijkste dingen die je doet voordat de winter zijn intrede doet, is de moestuin winterklaar maken. Het doel hiervan is om de grond voor te bereiden op de nieuwe beplanting van het komende jaar. Je kunt hiermee beginnen vanaf half oktober tot november. Begin met het omspitten van de tuin (tot 15-20 cm) en het weghalen van het onkruid. Hierna kun je een compostlaag van ongeveer 2 cm dik over de tuin verdelen. Bemesten is voor een moestuin het beste om dat in het voorjaar te doen. Ook kun je een wintermoestuin aanleggen. Hoe dat precies gaat, wordt beschreven in de volgende alinea.
De wintermoestuin
Je kunt in de winter al beginnen met het zaaien van kropsla, snijsla en wortel. Daarnaast kan er ook al veel gepland worden. Te denken valt aan fruitsoorten (aalbes, appel, blauwe bes, braam, druif, framboos, kers, peer, perzik, pruim en zwarte bes) of aan knoflook en witlof. Met deze groenten en fruitsoorten kun je een wintermoestuin maken, die je in een later seizoen kunt oogsten. De wintergroenten die je al in een eerder seizoen gepland hebt, kun je nu in de wintermaanden oogsten. De meest bekende wintergroenten zijn boerenkool, andijvie, bieten, rode kool en prei.
De tuin beschermen tegen de kou
In de winter kunnen planten het nodig hebben om beschermd te worden tegen weersinvloeden, zoals kou. In het geval je planten in een pot hebt staan, kun je deze beschermen door de pot te isoleren. Er zijn overigens ook potten te koop waar standaard een isolatielaag in zit. Als het harder gaat vriezen, is het raadzaam om de potten te verplaatsten naar een onverwarmde plek, zoals bijvoorbeeld een schuur. Planten in de volle grond kun je beschermen tegen vorst, wind en regen door ze in te pakken met een constructie van jute en stokken, met daartussen wat droog blad en stro. Ook een vliesdoek kan bescherming bieden in het geval het vriest. Bij sneeuwval kun je de sneeuw van de bladeren afkloppen, zodat de bladeren niet bezwijken onder het gewicht.
De tuin winterklaar maken
Niet alleen de moestuin moet je voorbereiden op de winter, ook voor de tuin geldt precies hetzelfde. Hierboven staat al beschreven wat je kunt doen om de planten te beschermen tegen de kou. Dit is een belangrijke stap in het winterklaar maken van de tuin. Verder sluit je de buitenkraan af en haal je de tuinslang weg. Je kunt de kraan met een vorstventiel aftappen en daarmee de tuinslang leegblazen. Ook gieters en bakken giet je leeg en ruim je eventueel direct op. Hark alle bladeren van het gazon. Tot eind oktober kun je het gazon nog maaien met een maaihoogte van ongeveer 4 centimeter. Als de winter echt zijn intrede doet, is het verstandig om niet over een bevroren gazon te lopen en de sneeuw te laten liggen. Doe ook alvast wat voorbereidend werk en plant tot december voorjaarsbloeiende bollen. Hang tot slot wat vogelhuisjes op een veilige, beschutte plek. Nu kun je genieten van je wintertuin!