Read Time:3 Minute, 3 Second

Aangezien vloerverwarmingssystemen steeds populairder worden, vragen velen zich nog steeds af wat de voordelen zijn van deze vloerverwarmingssystemen. Daarom hebben wij de voordelen van watergedragen vloerverwarming op een rij gezet, evenals waar je aan moet denken als je een vloerverwarming verdeler gaat kopen.

Vloerverwarming op water heeft een lagere temperatuur dan traditionele radiatorsystemen en ze zijn eenvoudig te bedienen: eenmaal geïnstalleerd hebben ze vrijwel geen onderhoud nodig bij correcte installatie. Daarnaast werkt een dergelijk systeem erg goed met alle vloerbedekkingen.

Comfortabele warmte

Vloerverwarming straalt een fijne warmte uit in de gehele woonruimte, terwijl radiatoren convectieverwarming gebruiken om hete lucht naar een kamer te duwen. Minimale luchtbeweging betekent minder stof, dus minder huisstofmijten en allergenen in de lucht. Als je een vloerverwarming verdeler kopen gaat, moet je echter wel rekening houden met de totale oppervlakte van de vloer en de ruimtes.

Elektrische vloerverwarming maakt gebruik van elektrische verwarmingskabels onder de vloer, terwijl systemen op waterbasis verwarmd water door leidingen onder de vloer laten circuleren. Elektrische vloerverwarming wordt het meest gebruikt in kleine ruimtes zoals de badkamer, omdat het duurder is om te gebruiken dan vloerverwarming op water. Welk systeem ook wordt gebruikt, de kabels/leidingen worden geïnstalleerd volgens een ontwerp dat is gemaakt op basis van warmteverliesberekeningen en het te verwarmen gebied wordt opgedeeld in zones (meestal één zone per kamer) en elke zone wordt onafhankelijk verwarmd en geregeld.

Hoe vloerverwarming werkt

De watertemperatuur naar de leidingen onder de vloer wordt geregeld door een verdeelstuk dat het water in de leidingen mengt met warm water van de ketel of warmtepomp om de vereiste temperatuur voor elk circuit te bereiken. Elke zone wordt aangestuurd door een thermostaat die naar wens van de gebruiker kan worden ingesteld. Bij nieuwbouw met dichte vloeren worden de vloerverwarmingsbuizen normaal gesproken ingebed in een dekvloer.

Combineren met vloerisolatie en vloeibare dekvloeren

Recente ontwikkelingen met dekvloeren betekenen dat traditionele zand/cement dekvloeren nu worden vervangen door vloeibare dekvloeren. Vloeiende dekvloeren zijn ideaal bij vloerverwarming omdat de dekvloer rond de leidingen vloeit en zo een holtevrije afwerking vormt. Geen holtes betekent een grotere geleidbaarheid waardoor de warmte gelijkmatig in de dekvloer kan worden verspreid. De fysische eigenschappen van de dekvloer maken een dunnere dekvloerbedekking mogelijk, waardoor er minder materiaal te verwarmen is en de ruimte sneller en efficiënter de gewenste temperatuur bereikt.

Vloerverwarming voor houten vloeren, tapijt en tegels

De prestaties van vloerverwarmingssystemen worden niet belemmerd door de meeste uiteenlopende vloerafwerkingen. Tegels en gebonden vloerafwerkingen zoals luxevinyltegels zijn een uitstekende optie bij het werken met vloerverwarming, aangezien ze een uitstekende warmtegeleider zijn. De enige overweging zou moeten zijn bij het kiezen van de lijm. Wees voorzichtig bij het kiezen van tapijten, aangezien sommige tapijten kunnen werken als warmte-isolatoren en het verwarmingseffect verminderen. Samengestelde houten vloeren en andere zwevende vloerafwerkingen kunnen snel worden geïnstalleerd nadat vloerverwarming is gelegd en werken goed met vloerverwarming. Vloeren van echt hout moeten worden vermeden, omdat deze een natuurlijk vochtgehalte hebben dat moet worden gehandhaafd om splijten te voorkomen.

Veiligheid en comfort

Als je vloerverwarming hebt, hoef je je geen zorgen te maken over scherpe randen of hete oppervlakken van radiatoren als er kinderen in huis zijn. Het verwarmingssysteem is veilig weggewerkt en wordt niet te heet om aan te raken. Stralingswarmte is ook veel beter voor de luchtkwaliteit in een ruimte omdat het de lucht fris en zuurstofrijk houdt.

Aan de andere kant verhogen de hoge temperaturen veroorzaakt door radiatoren ongemak en verlagen ze het zuurstofgehalte. De thermische circulatie van lucht die naar het plafond opstijgt en dan weer terug, zorgt ervoor dat al het stof in cirkels gaat draaien, wat niet zal gebeuren met een vloerverwarmingssysteem.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
dpd verzenden Previous post Verzendopties en -voordelen van DPD: Waarom zou je voor deze vervoerder kiezen?
Tips om je huis veilig te maken Next post Tips om je huis kindveilig te maken