Read Time:2 Minute, 56 Second

Een terras of patio zijn prima om in de achtertuin te hebben, behalve als je van plan was om een ​​luie zomermiddag door te brengen met genieten van je tuin en het regent. Als er toch eens een dak boven die patio was… En als er een dak is, waarom zouden er dan geen afgeschermde wanden kunnen zijn om de insecten buiten te houden? Als je deze logica volgt, is het gemakkelijk te begrijpen waarom een veranda zo populair is, vooral met glazen zijwanden en een glazen schuifwand.

Hoe groot moet een veranda zijn?

De grootte van de veranda is afhankelijk van de functie ervan. Veel nieuwe huizen hebben kleine veranda’s, terwijl oudere huizen veel grotere veranda’s hebben, dit komt omdat vroeger veel meer van het leven buiten de deur afspeelde. Om comfortabel te kunnen zitten, moet een veranda minimaal 2,50 meter diep zijn. Als je een tafel wilt om buiten te eten, heb je minstens 3,50 meter diepte nodig.

De breedte van de veranda is afhankelijk van het huis. Een veranda kan de achterkant van het huis gedeeltelijk bedekken en biedt daarbij beschutting. Het kan ook over de hele breedte van het huis lopen en zelfs de hoek om gaan. 

Wat is het verschil tussen een veranda en een terras?

Afgezien van veranda’s met daken, is de constructie vergelijkbaar. Veranda funderingen moeten echter groter zijn dan terras funderingen. Dat komt omdat zij alleen het gewicht van het terras en de mensen erop hoeven te dragen. Veranda funderingen moeten die zaken ook kunnen dragen, en moeten daarnaast ook het gewicht van het dak dragen.

Een ander verschil is de vloer. Hoewel een veranda kan worden bevloerd met gewone terrasplanken, is dat niet de traditionele manier. Veranda vloeren zijn traditioneel van spar met verticale nerven en een geverfde of gebeitste afwerking. Hedendaagse variaties zijn onder meer planken gefreesd uit mahonie of ander tropisch hardhout, of platen gemaakt van kunststof composiet.

Spar is slechts matig rotbestendig, dus in tegenstelling tot rotbestendig terrasmateriaal, lopen tand- en groef vloeren traditioneel loodrecht op het huis, zodat regenwater er vanaf loopt en niet wordt vastgehouden. Dat wijst op twee verschillen tussen de vloer van een terras en van een veranda. Veranda planken zijn zo gelegd dat ze het water dat op de vloer druppelt, weg leiden, zodat ze niet kunnen gaan rotten. 

De palen die een verandadak ondersteunen, zijn zowel structureel als esthetisch. Omdat ze structureel zijn, moeten ze uitgelijnd zijn met de palen en funderingen die het vloerframe ondersteunen. En de belastingen zijn niet alleen recht naar beneden, zoals voor de hand ligt. Omdat verandadaken open staan aan de elementen, moet ook rekening worden gehouden met de opwaartse kracht van wind en moeten de palen op een zodanige manier aan het dakframe en de onderliggende fundering worden bevestigd dat het dak er niet af kan waaien. 

Esthetisch gezien moeten de palen bij het huis passen. Een rustiek huis met bijpassende veranda kan zelfs ontschorste boomstammen als palen hebben. Meer moderne veranda’s hebben meestal hun palen omwikkeld met afwerkingsmaterialen en lijstwerk. 

als je veel last hebt van muggen en / of vliegen in je tuin, dan is een afgeschermde veranda een verstandige optie. Er zijn verschillende manieren om een ​​veranda af te sluiten. De eenvoudigste aanpak is om rollen muggenscherm te kopen en deze met nietjes en houten strips aan de palen te bevestigen. Je kunt een nettere uitstraling krijgen door een van de gepatenteerde systemen van aluminium strips te gebruiken die de schermen vasthouden.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
goed internet thuis Previous post Zo zorg je voor goed internet in huis
pannen Next post Ontdek de downdraft pannen van Berghoff