Read Time:2 Minute, 3 Second

De sous vide wateroven is aan een opmars bezig. Een dergelijke oven verwarmt en circuleert het water waarbij de hele bodem een verwarmingselement is en de thermische convectie eigenschappen van water zorgen voor de circulatie; er is dus geen waterpomp nodig. Hierbij vergelijkt een thermometer de temperatuur en schakelt de verwarming in of uit.

Wat is een sous vide wateroven nou  precies?

Een sous vide wateroven wordt ook wel een sous vide machine of sous vide waterbad genoemd. Als er gebruik wordt gemaakt van stoom in plaats van water, spreek je van een sous vide stomer. Het voordeel van water ovens is de grote mate van efficiëntie, met name vanwege de isolatie van het reservoir. Hierdoor warmt het water snel op, de temperatuur is stabieler en de wanden worden niet heet, wat uiteraard erg goed is voor de veiligheid. Als je de ruimte hebt ben je dus wel in één keer klaar: je hebt geen geïsoleerd reservoir meer nodig, en ook geen isolerende kogels of deksels. Echter, de prijs is vaak wel relatief hoger voor grotere reservoirs.

Makkelijk schoon te maken door vlakke oppervlakken

Een sous vide wateroven is relatief eenvoudig te reinigen. Het apparaat bestaat namelijk uit gladde oppervlakken en heeft weinig tot geen bewegende onderdelen, die schoonmaken kunnen bemoeilijken. Daarnaast zijn dit soort ovens veilig, omdat de wanden niet heet worden.

Handig als je genoeg ruimte hebt in de keuken

Sous vide water ovens zijn handig wanneer je voldoende ruimte hebt in je keuken en op zoek bent naar een bijzonder laag geluidsniveau en hoge energiezuinigheid. Deze laatstgenoemde zuinigheid is vooral een voordeel wanneer je langere kooktijden hanteert, bijvoorbeeld 40 uur. Door de geïsoleerde wanden is het apparaat dus veiliger omdat deze niet heet worden.

Sous vide water ovens zijn helaas wel beperkt qua inhoud

De meeste water ovens zijn helaas wel vrij beperkt qua inhoud en dus het aantal porties, of afmeting van een product, dat je er in kwijt kunt. Wil je meer liters dan zul je (relatief) meer moeten betalen. Op bijvoorbeeld een barbecue met 10 mensen vonden wij de inhoud van een 12 liter reservoir te veel klein voor het aantal porties dat we er in wilden voorbereiden; ook omdat een te vol reservoir de circulatie en dus de garing van het product nadelig kan beïnvloeden. Het moet gezegd worden dat dit een uitzonderlijk geval is, en niet snel voor zal komen wanneer je een maaltijd bereid voor een handjevol mensen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
kerst interieur Previous post Hoe maak je van jouw huis een waar kerstparadijs?
stormschade Next post Stormschade voorkomen doe je zo