Read Time:2 Minute, 26 Second

Van slimme telefoons en horloges tot slimme koelkasten en televisies, tegenwoordig zijn veel apparaten smart. Men spreekt van een smart home als er in huis allerlei apparaten staan die met elkaar kunnen communiceren. Hierdoor kan je op afstand verschillende zaken regelen, zoals klimaat, beveiliging, muziek en meer. Maar wat zijn nu de voordelen van zo’n hightech huis?

Veiligheid

Er zijn allerlei smart-opties voor woningen die de veiligheid ten goede komen. Denk bijvoorbeeld aan inbraakpreventie, rookdetectie of bewegingssensoren. Het grote verschil met de niet-smart-opties is de koppeling met uw smartphone. Doordat u meldingen krijgt op uw telefoon, bent u ook op afstand op de hoogte als er bijvoorbeeld rook of beweging gedetecteerd wordt. Zo kunt u nog tijdig ingrijpen en schade voorkomen. Andere veiligheidsvoordelen zijn bijvoorbeeld slimme deurbellen, waarbij u zonder opendoen kan zien wie er voor de deur staat, ook als u niet thuis bent. 

Energiebesparing

Zeker in tijden waar de energieprijs hoog is, is het verstandig om de energiezuinige smart-opties te overwegen voor woningeigenaren. Door met verschillende smart-producten te werken kunt namelijk flink veel besparen op de energierekening en verspilt u geen onnodige energie. Daar heeft het klimaat natuurlijk ook baat bij. Neem bijvoorbeeld de optie om op afstand apparaten aan- of uit te zetten, waardoor ze niet onnodig de gehele dag energie slurpen. Of het bedienen van de thermostaat wanneer er niemand thuis is. Zo hoeft u niet de hele dag de verwarming te laten branden om thuis te komen in een warm huis. Eén van de meest waardevolle toepassingen is een slimme stekker. Hiermee wordt inzichtelijk gemaakt hoeveel kilowattuur een apparaat verbruikt en hier kunt u uw gebruik weer op aanpassen. Het investeren in een smart home kan zich uiteindelijk dus zeker terugbetalen.

Comfort

Een smarthome kan naast een verbeterde veiligheid en energiezuinigheid ook nog eens extra comfort opleveren. Denk bijvoorbeeld aan luxe opties als slimme lichten, die vanzelf uitschakelen als u het huis verlaat. Of televisie en muziek door middel van spraakbediening. Er zijn vele opties die de woning van extra comfort kunnen voorzien.

Nadelen

Er kleven echter ook een aantal nadelen aan de integratie van allerlei smart-producten in uw woning. Zo bestaan er zorgen over de hoeveelheid en de gevoeligheid van data die u deelt. Dit kunt u echter beperken door goed naar de instellingen te kijken, wanneer u het apparaat installeert. Ook zijn veel producten afhankelijk van een netwerk. Wanneer dit wegvalt, kunt u de apparaten dus niet meer op afstand bedienen. Met vakanties of andere situaties waarin u langer van huis bent, kan dit een probleem opleveren. Denk aan een verwarming die onnodig lang aan staat of gazonsproeiers die moeten worden uitgeschakeld. Het is dus altijd fijn om iemand binnen uw netwerk te hebben die eventueel uw apparaten handmatig aan- of uit kunnen schakelen. Daarnaast is het raadzaam om bij voorbaat te gaan voor een provider met een stabiel netwerk.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
badkamer ontwerpen Previous post Een goede badkamer ontwerpen doe je zo!
warmte aan woonkamer toe voegen Next post Verschillende manieren om warmte aan je woonkamer toe te voegen