Read Time:2 Minute, 18 Second

Wat er voor je ramen hangt bepaalt voor een groot deel de sfeer in je huis. Jaloezieën, shutters, plisségordijnen, vitrages, overgordijnen, lamellen, rolgordijnen. Raamdecoraties zijn er in alle soorten, maten, kleuren en materialen. Maar wat past bij jouw inrichting? Ga je voor strakke aluminium of natuurlijke houten jaloezieen? Zijn romantische vitrages die zachtjes waaien in de wind meer jouw stijl? Of zijn het toch brede shutters of verduisterende overgordijnen waar jij je thuis bij voelt? Kijk ook naar de andere elementen in een ruimte voor je een keuze maakt. Welke kleuren hebben de muren en kozijnen bijvoorbeeld? Diep marineblauw is een absolute trendkleur op dit moment. Een raambekleding in een hele lichte kleur of zelfs spierwit past hier heel goed bij. Maar als je mosgroene muren en kozijnen hebt is het wellicht leuk om deze te combineren met houten jaloezieën om zo een natuurlijke uitstraling te creëren. Niet alleen de kleur van je muur is van invloed op je keuze voor passende raamdecoratie. Ook de vloer en meubels zijn belangrijk. Wanneer je een eikenhouten vloer hebt en grote openslaande deuren zijn romantische vitrages tot aan de vloer het overwegen waard. Maar dat kan natuurlijk ook heel goed bij een strakke gietvloer. Je kunt het natuurlijk ook omkeren en eerst de raamdecoratie van je dromen ophangen en daar dan de rest van je huis op aanpassen. In dit artikel passeren verschillende raamdecoraties de revue. 

Jaloezieën en shutters

Op alle gerenommeerde interieur websites zie je jaloezieën en shutters terugkomen. Tegenwoordig zijn vooral de wat bredere houten jaloezieën erg in trek. Deze worden vaak gemaakt van lindehout of bamboe.  Als afwerking kunnen ze worden gelakt zodat de houtnerf goed zichtbaar blijft of geschilderd in verschillende kleuren. Houten jaloezieën geven je huis een natuurlijk look. Voor een vintage of juiste strakke uitstraling kies je voor een aluminium jaloezie. Hier zijn juist de hele dunne varianten op dit moment gewild. Een trend die we de laatste tijd veel zien zijn de zogenaamde shutters. Robuuste brede houten lamellen die horizontaal in de kozijnen worden geplaatst en niet omhoog of naar beneden kunnen zoals jaloezieën. 

Gordijnen en vitrages

Vitrages zijn dun en hebben vaak een verzwaring onder in de zoom zodat ze mooi strak voor het raam hangen. Ze zijn vooral bedoeld om inkijk te voorkomen, zonlicht enigszins tegen te houden en de sfeer te verhogen. Met overgordijnen sluit je ’s avonds de wereld buiten. Door ze dicht te trekken heb je direct volledige privacy en wordt het een stuk gezelliger in huis. Tot slot zijn er ook nog rolgordijnen en plisségordijnen. De eerste rollen en de tweede vouwen. Heel geschikt voor wat kleinere ruimtes omdat ze relatief dicht tegen het raam gemonteerd kunnen worden. Vaak zie je ze dan ook in slaapkamers. 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
licht in de ruimte Previous post De effecten van licht in een ruimte
cortenstaal buitenhaard Next post Een haard gemaakt van cortenstaal