Read Time:2 Minute, 51 Second

Een veilige keuken is natuurlijk in ieder huis belangrijk, maar in een gezin met kleine kinderen verdient het een stukje extra aandacht. Zo is het al mogelijk om zelf maatregelen te treffen, zonder dat er een hamer of schroevendraaier aan te pas komt. Maar er zijn ook diverse technische oplossingen om de veiligheid in de keuken te vergroten.

De kastjes onder het aanrechtblad

Wie is er niet opgegroeid met de traditie, dat de huishoudelijke schoonmaakmiddelen in het kastje onder de gootsteen staan. Vroeger werd die plek soms zelfs enkel aan het oog onttrokken door een gordijntje en was er nog niet echt aandacht voor de veilige keuken. In het kastje staan vaak afwasmiddelen, tabletten voor de vaatwasmachine, bleekwater en andere flessen met schoonmaakmiddel. Vaak met heldere en ‘frisse’ kleuren om het doel kracht bij te zetten, maar in ieder geval betreft het een fel gekleurde fles. Dit zijn aantrekkelijke elementen voor kleine kinderen die de wereld ontdekken en daarbij vaak beginnen in de keuken. De veilige keuken begint dan ook hier; het is sterk aan te raden om voor deze middelen een andere (in ieder geval hogere) plaats te zoeken. Maar ook pannen en deksels kunnen voor klem zittende vingertjes zorgen en in het kastje met allerlei plastic attributen ligt misschien ook wel een metalen rasp. Dat is niet het eerste waar je als ouder aan denkt, maar kinderen kunnen zich er natuurlijk lelijk aan bezeren.

veilige keuken

Veiligheid in de keuken door kindersloten

In de bouwmarkten zijn verschillende oplossingen te vinden om te voorkomen dat kleine kinderen de kastdeurtjes en ladeblokken open kunnen krijgen. Vaak zijn het simpele kunststof haakjes, die eenvoudig zijn te monteren. Het wordt weggewerkt aan de binnenzijde van kastdeurtjes en schuifladen en er is dus niets zichtbaar. Kinderen krijgen die sluitingen vrijwel nooit open en na verloop van jaren zijn ze weer net zo gemakkelijk te verwijderen. In de veilige keuken worden zo ongelukken voorkomen en dat is belangrijker dan enkele schroefgaatjes die later simpel kunnen worden weggewerkt.

Een hoger ingebouwde oven draagt bij aan een veilige keuken

De oven of magnetron hoger in de keuken plaatsen is niet alleen fijn voor u, maar betekent ook meer veiligheid in de keuken. De appeltaart in de oven wordt goed verlicht en het is dus aantrekkelijk voor kleine kinderen om de deur eens open te doen. Dat gaat te gemakkelijk en de deur zelf is ook nog eens warm. Het heeft dus diverse voordelen om deze apparaten hoger in het keukenblok in te bouwen.

veiligheid in de keuken

Een veilige keuken heeft u vooral zelf in de hand

Maar er zijn nog zo veel andere manieren op de veiligheid in de keuken te verhogen. Zo zijn er steeds meer kooktoestellen met (kindveilige) bediening op het aanrechtblad of kunnen deze apparaten aan de voorzijde door een opstaande rand onbereikbaar worden gemaakt voor kinderhandjes. Een opstapje is voor uzelf misschien handig om bij de hoogste planken te kunnen reiken, maar voor kinderen is het een klimtoestel. Ook is het voor de veiligheid in de keuken aan te raden om een messenblok hoog weg te zetten en om als ouder in de keuken te blijven wanneer de waterkoker wordt gebruikt. En gelukkig attenderen zelfs de fabrikanten er u in commercials op, dat de vaatwastabletten er voor kleine kinderen als gekleurde snoepjes uit zien. Voor een goede veiligheid in de keuken moet u dan ook altijd alert blijven, zeker als er kleine kinderen in de buurt zijn.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Slaapkamer met badkamer ensuite
Next post Grote woonkamer inrichten