Read Time:2 Minute, 17 Second

Relatief kleine aanpassingen aan een woning kunnen ertoe leiden, dat je profiteert van meer licht in ruimtes. Denk bijvoorbeeld aan het laten plaatsen van een extra Fakro dakraam in een schuin dak op zolder. Door vervolgens een tussenwand te plaatsen creëer je een extra kamer en tover je de rommelkamer om tot een volwaardig slaap- of werkkamer. Houd bij aanpassingen aan de zolder rekening met het Bouwbesluit. Dit is belangrijk om er zeker van te zijn, dat de ruimte straks ook daadwerkelijk als kamer wordt gezien bij een verkoop van de woning. Dat is niet standaard het geval, daar ruimtes niet altijd voldoen aan de meegegeven eisen op het gebied van natuurlijk licht en ventilatie. Een dakraam plaatsen kan de oplossing vormen. 

Voordelen van een extra dakraam in een schuin dak 

Met een extra dakraam in een schuin dak profiteer je niet alleen van meer licht op zolder en het feit, dat je hier een nieuwe kamer kunt creëren. Het dakraam zorgt er ook voor, dat je de ruimte makkelijker ventileert. Op zolder wordt het vaak al snel erg warm in de zomer, doordat de warmte er blijft hangen. Het installeren van een airconditioning kost veel geld en is minder duurzaam, daar deze systemen veel energie verbruiken. Met een dakraam ventileer je de ruimte op natuurlijke wijze en laat je de temperatuur dalen in de avonduren of de vroege ochtend. Het grootste effect heeft deze manier van ventileren, wanneer je aan beide kanten van het dak een dakraam plaatst. Dakramen vergen daarnaast een veel minder grote investering dan een airco. 

Andere manieren om voor meer licht te zorgen 

Naast de mogelijkheid om een dakraam te plaatsen, zijn er verschillende aanpassingen aan een woning mogelijk om ruimtes lichter te laten lijken. Kijk bijvoorbeeld ook naar de mogelijkheid om de wanden een nieuwe kleur te geven. Een lichte kleur als crème of wit laat een ruimte niet alleen lichter, maar ook groter ogen. Datzelfde geldt voor het gebruik van verschillende spiegels in de kamers. Met een spiegel lijkt een ruimte optisch groter en zorg je dat er meer licht binnenkomt. Net als een witte muur, weerkaatst de spiegel het licht van buiten de ruimte in. 

Haal grote meubels uit de ruimte 

Een derde manier om voor een lichte kamer te zorgen, is het wegnemen van grote meubels uit de ruimte. Niet alleen kunnen de meubels een blokkade vormen voor het licht van buiten; ook doet het de kamer vaak kleiner lijken. Andere mogelijkheden zijn het plaatsen van daglichtlampen. Het is weliswaar geen natuurlijk licht, maar het lijkt er wel sterk op en het effect is vergelijkbaar. Wanneer je lampen in huis plaatst is het verstandig om vooraf een lichtplan te maken. 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
vakantie in eigen tuin Previous post De beste tips voor een vakantie in eigen tuin 
houten tuinmeubelen Next post 5 x handige tips voor het maken van je eigen tuinmeubelen