Read Time:3 Minute, 11 Second

Een combinatie van oud en nieuw

Een van de grote hypes op het gebied van interieurs is een moderne woninginrichting met authentieke aspecten en accenten. Een subtiele combinatie van oud en nieuw verbindt nostalgie en warmte met de strakheid en frisheid van tegenwoordig. Maar wat moet je je bij deze nieuwe trend precies voorstellen? Met onderstaande vijf voorbeelden kun je inspiratie opdoen om in jouw interieur twee werelden bij elkaar te laten komen. Sfeerelementen van vroeger en vandaag, die samen een karaktervolle uitstraling opleveren.

interieur elementen

Houten steunbalken zorgen voor warme sfeer

Als je naar een boerderij of een ouder pand verhuist waar nog houten steunbalken in zitten, verwijder deze dan niet en combineer ze met modern meubilair of strakgekleurde wanden. Zo behoudt de woonkamer en/of een andere kamer zijn landelijke uitstraling – wat goed is voor het gevoel van gezelligheid en geborgenheid. Tegelijk laat je met modern meubilair, zoals een strak ontworpen tafel – en met industriële lampen en eigentijds behang zien dat ook het heden en dynamiek voor jou belangrijk zijn.

 

Plaats paneeldeuren of houten deuren met glas

Een mooi contrast tussen een ouderwets en een modern interieur ontstaat ook door

het vervangen van de standaard binnendeuren jouw woning door fraaie paneeldeuren. Paneeldeuren zijn deuren met een authentiek stijl- en regelwerk uit het begin van de twintigste eeuw. Ook een mooie houten deur met daarin een glazen doorkijk zorgt voor een landelijke sfeer in een modern interieur.

Een houtkachel of klassieke open haard legt een warm accent

Een eigentijds interieur krijgt een lekkere klassieke en nostalgische sfeer wanneer deze wordt voorzien van een mooie traditionele open haard of een strakke houtkachel. Een industrieel vormgegeven interieur krijgt een prachtig landelijk en warm accent door een klassieke houtkachel in de woonkamer te zetten.

visgraat houten vloer

Een houten vloer leggen voor een natuurlijke atmosfeer

Een strakke vloer in huis is natuurlijk lekker modern en comfortabel, maar heb je wel eens gedacht aan het laten leggen van een visgraatparket of een traditionele parketvloer? Hiermee creëer je meteen een gevoel van gezelligheid en een natuurlijke atmosfeer. Een vloer van hout is prachtig in combinatie met de al eerder genoemde houten steunbalken, die zorgen dat jouw huiskamer met modern meubilair veel extra sfeer krijgt en een landelijke uitstraling.

 

Nieuwe tegels kunnen het verschil maken

Een vrij simpele maar effectieve ingreep om in huis een verbinding te leggen tussen vroeger en nu, is het aanbrengen van oude en antieke vloertegels of wandtegels. Tegels met historische patronen erin of klassieke details en kleuren. Vaak kan een klein oppervlakte met tegels van bijvoorbeeld Delfts blauw of met historische patronen en decoraties al een wereld van verschil maken en een hypermodern interieur een heerlijke nostalgische teint geven. Met name motieftegels, tegels waarin een veelvormig of klassiek motief is verwerkt, geven een prachtig visueel effect en toveren de sfeer in jouw huiskamer of keuken op een subtiele manier om.

 

Plaats minstens één robuust meubelstuk

Wie minimaal één robuust houten meubel in de kamer plaats, zoals een mooie sterke boekenkast van donker hout, zorgt voor een lekkere ouderwetse touch in het interieur. Zorg wel dat de donkere kleuren in de woonkamer worden afgewisseld met her en der wat lichtere kleuren. Dat zorgt voor een mooi afwisselend gevoel van moderniteit en historiciteit.

 

Ten slotte: teken een plan uit

Niet alle hierboven elementen en ideeën hoeven natuurlijk doorgevoerd te worden voor een goede mix tussen oud en nieuw. Vaak kan een van de genoemde ideeën al een groot verschil maken en de atmosfeer creëren waarnaar je op zoek bent. Voor een goede inschatting of het gewenste effect bereikt gaat worden, is het wel slim om van te voren een ruwe schets te maken van de samenstelling en het ontwerp van jouw klassiek-moderne interieur. Dan kom je niet voor verrassingen te staan en weet je wat je kunt verwachten.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Tips voor de juiste verlichting in de badkamer Previous post Tips voor de juiste verlichting in de badkamer
lampen kopen Next post Lampen kopen: 5 tips