Read Time:1 Minute, 57 Second

Wat wordt er onder underlayment precies verstaan?

Onder underlayment worden triplexplaten verstaan met een messinglaag – ook wel bekend als tong of veer -, die dienen als fineerafdekking. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt bij houtskeletbouw, maar ook als afwerking op meubilair en als wand-, vloer- en dakplaten. Underlayment kan van diverse soorten hout gemaakt worden. Met name vurenhout (vooral in gebruik in Finland en Zweden) en grenenhout (populair in de Verenigde Staten) zijn veel gebruikte houtsoorten om underlayment mee te vervaardigen. Vurenhout fineerplaten staan bekend om hun gladde oppervlakte en structuur, en zijn met gemiddeld 18 mm relatief dun. Amerikaanse grenen fineerplaten zijn in dat land als sinds de uitvinding van de zogenoemde houtschilmachine, zo’n honderd jaar geleden. Hierdoor konden er van boomstammen dunne lagen afgeschild worden en gebruikt worden als fineerlaag. Tegenwoordig gebruiken woningbouwers in Amerika in 80 tot 90 procent van de gevallen fineerplaten bij de woningbouw.

Waarom underlayment fineerplaten ideaal bouwmateriaal zijn

Natuurlijk zijn er goede redenen waarom Amerikanen, maar ook de Europese bouw, zoveel gebruikmaakt van underlayment van vurenhout of grenen. Dit type fineerplaten heeft een flinke rij pluspunten. Ten eerste hebben deze platen een zogenoemde groef, tong of tand, waardoor ze naadloos en eenvoudig aan elkaar bevestigd kunnen worden. Ook zijn er hierdoor fraaie mozaïekpatronen mee te maken. In de tweede plaats is underlayment een sterk en robuust materiaal, dat als constructieplaat veel stevigheid heeft en betrouwbaar is. Een derde voordeel van underlayment fineermateriaal is dat het relatief voordelig is, vergeleken met andere soorten bouwmaterialen. En ten slotte kunnen vurenhouten en grenen fineerplaten voor uiteenlopende soorten toepassingen gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld van het aftimmeren van daken, vloeren, gevels en wanden. Vaak wordt het oppervlakte hierna nog verder afgewerkt met een afdekplaat, verf, behang of houten materialen.

Hoe zit een fineerplaat in elkaar?

Underlayment fineerplaten bestaan uit diverse dunne lagen hout, die met lijm aan elkaar bevestigd worden. De platen worden kruislings aan elkaar gemonteerd, zodat ze een krachtige constructie vormen. Het verlijmingsporces gebeurt onder een erg hoge druk, zodat de platen ‘ijzersterk’ zijn. Hierna wordt het underlayment materiaal nog voorzien van een groeven en worden ze exact op maat gemaakt. Ten slotte worden de platen, als dat wenselijk of nodig is, goed afgeschuurd. Wanneer de toepassing van de platen bestemd is voor gebruik op vloeren, brengt de producent meestal nog een antisliplaag op de fineerplaten aan.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
kunst in huis hangen Previous post Geef je interieur een boost, met stijlvolle wanddecoratie breng je kunst in huis
Next post Permanent in een chalet wonen: regelgeving & voordelen