Wonen in recreatiewoning wordt steeds populairder
Voldoende kunnen recreëren is voor veel Nederlanders een groot goed. Niet voor niets zijn er in ons land liefst 100.000 vakantiehuisjes te vinden variërend van bungalows, stacaravans en luxe villa’s tot chalets en stacaravans. Met name de stacaravan, zoals een nieuwe stacaravan van Stekelbos, en chalets zijn populaire recreatieplekken in Nederland. Een groeiend aantal mensen kiest ervoor om hun recreatiewoning permanent te gaan bewonen. Vooral omdat het permanent gebruikmaken van chalets de nodige voordelen heeft. Welke voordelen heeft het gebruikmaken van vakantiewoningen als woonhuis precies? En hoe zit het met de regelgeving rond het particulier bewonen van chalets?
Voordelen permanent in vakantiehuis wonen
Een groot voordeel van het bewonen van een chalet, stacaravan of vakantiehuis is dat je relatief voordelig kunt wonen. Sommige mensen verkopen zelfs hun oude woning en verblijven het hele jaar door op een vakantiepark. Dat scheelt link in de portemonnee, zeker als je jouw chalet al hebt afbetaald. Een andere voordeel is natuurlijk dat je permanent het gevoel hebt lekker op vakantie te zijn. Als derde pluspunt van recreatief wonen geven veel mensen aan dat ze de rust en ruimte op vakantieparken hoog in het vaandel hebben staan. Op een vakantiepark is het grote delen van het jaar heerlijk rustig en stil!
Wettelijke regeling rond permanente bewoning van vakantiehuisjes
In 2012 is in Nederland de wetgeving op het gebied van permanente bewoning van vakantiehuisjes veranderd. Waar eerst vooral beperkingen en verboden golden vanuit het Rijk, ligt de beslissing of permanente bewoning van chalets toegestaan is sindsdien bij de gemeente. Er kan sprake zijn van drie soorten regelgeving: een verbod op het bewonen van vakantiechalets (behalve in bepaalde perioden, zoals tijdens de lente en zomer), een gedoogbeleid (het wordt oogluikend toegestaan) of toestemming (vaak onder bepaalde voorwaarden). Mocht je dus een chalet, stacaravan of vakantiehuis willen gaan kopen en permanent gaan bewonen, informeer dan goed bij de gemeente waarbinnen jouw vakantiestekje staat hoe dit wettelijk geregeld is.
Nieuwe regelgeving in het kader van mantelzorg
In november 2014 zijn er enkele veranderingen doorgevoerd in de zogeheten Besluit Omgevingsrecht (BOR), omtrent het bouwen van een mantelzorgwoning nabij een bestaande woning. Onder bepaalde voorwaarden mag er nu vergunningsvrij een mantelzorghuis naast een reeds bestaand huis neergezet worden. Hoe zit dit precies? Ten eerste zijn er beperkingen, zoals de koppeling van de oppervlakte van het hui aan het reeds bebouwde perceel van het achtererf met een maximumgrootte van 100 m2. Ook is er sprake van een maximale hoogte van het mantelzorghuis van vijf meter. En er moet een bepaalde ruimte zijn tussen de mantelzorgwoning en de erfgrens. Ten slotte: in een mantelzorghuisje mogen niet meer dan twee mensen wonen.