Read Time:2 Minute, 57 Second

Ben je op zoek naar een nieuw matras? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een nieuw matras. Je nieuwe matras dient namelijk aan te sluiten op jouw slaapbehoefte, wat per persoon nogal verschilt. 

Matras hardheid

Ben je aan een nieuw matras toe? Wanneer je een matras kopen gaat, komt er veel op je af. Hier een aantal tips zodat je zelf de juiste keuze kunt maken.

Het is erg belangrijk om de goede hardheid te kiezen voor je nieuwe matras. De hardheid is voor een deel afhankelijk van je lichaamsgewicht. Maar de belangrijkste factor is natuurlijk of je zelf het matras lekker vindt liggen. Het wordt daarom aangeraden om altijd proef te liggen op een matras voordat je deze koopt. Je kan namelijk wel hele teksten lezen over hoe lekker een matras ligt, maar uiteindelijk gaat het erom dat jij het matras lekker vindt liggen. 

In de regel wordt er gebruik gemaakt van 3 standaard hardheden: soft/zacht, medium en firm/stevig. Deze hardheden worden door sommige matrasleveranciers aangegeven met H2 (soft), H3 (medium) en H4 (firm). Daarnaast bestaan er ook de hardheden extra zacht (H1) en extra stevig (H5). 

Er is overigens geen regelgeving voor het aangeven van matrashardheid. Dit betekend dat een extra firm matras van leverancier A door leverancier B kan worden aangeboden als medium matras. 

Slaaphouding 

Je slaaphouding heeft ook invloed op je keuze voor een nieuw matras. Over het algemeen vinden buik- en rugslapers het fijn om op een steviger matras te liggen. Zijslapers neigen vaak naar een zachter matras. De uitstekende lichaamsdelen van de zijslaper, zoals schouders en heupen, dienen namelijk opgevangen te worden door het matras. 

Het aanbod 

Het is belangrijk om je te verdiepen in alle verschillende soorten matrassen die worden aangeboden. Op deze manier kom je er namelijk achter wel type matras het beste aansluit op jouw slaap behoefte. Zo staat Talalay® latex bekend als een materiaal dat in de zomer koel aanvoelt en in de winter juist warm. En wanneer je kiest voor een traagschuim matras bent je verzekerd van een drukverlagend ligoppervlak. Dit maakt het traagschuim matras uiterst geschikt voor mensen met spier- en gewrichtspijn. 

Lichaamslengte 

Hoe lang je bent is ook een belangrijk aandachtspunt wanneer je op zoek bent naar een nieuw matras. Het wordt geadviseerd om een matras te kopen dat minimaal 20 centimeter langer is dan je lichaamslengte. Ben je 185 cm lang? Dan is het dus verstandig om een matras te kopen met een lengtemaat van minimaal 210 cm. Zo ben je verzekerd van voldoende ruimte om lekker op weg te dromen. 

nieuw-matras-uitkiezen

Persoonlijke voorkeur 

De belangrijkste criteria voor het kiezen van je nieuwe matras is je persoonlijke voorkeur. Het gaat er immers om dat jij uiteindelijk lekker ligt op je nieuwe matras. Wordt je op basis van je gewicht een medium matras geadviseerd, maar vindt je soft veel lekkerder liggen? Kies dan voor het soft matras. 

Mede omdat persoonlijke voorkeur zo belangrijk is wordt geadviseerd om eerst proef te liggen op het nieuwe matras. Op deze manier kan je zelf ervaren wat lekker ligt.  

De aandachtspunten 

Kort samengevat zijn de volgende punten van belang bij het kiezen van een nieuw matras: matrashardheid, slaaphouding, aanbod, lichaamslengte en stipt op nummer 1 staat persoonlijke voorkeur. 

Bezoek tijdens je zoektocht naar een nieuw matras vooral verschillende matrasaanbieders. Het kan best dat je je perfecte matras pas vindt bij de derde matrassenzaak! 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
kleerkast inrichten Previous post Zo richt jij je kleerkast optimaal in
betere badkamerverlichting Next post 5 Tips voor betere badkamerverlichting