Read Time:3 Minute, 49 Second

Als het gaat om goede verlichting is een van de meest kritische kamers in huis de badkamer. Het is meestal de eerste plaats waar mensen naartoe gaan als ze ’s morgens wakker worden, en het kan de mood van de dag bepalen. De badkamer is de plek waar je je wast en verzorgt, waar iedereen zich mooi maakt voor de dag en waar velen hun medicijnen innemen. Goede verlichting is dus belangrijk in deze ruimte. De andere reden is dat licht, met name daglicht, onze ritmes bepaalt, die een belangrijke rol spelen in onze gezondheid. 

Daarnaast gebeuren circa 80% van alle valpartijen bij senioren in de badkamer. Goede verlichting en goed kunnen zien in de badkamer is dus van cruciaal belang, mogen we wel zeggen. Laten we daarom eens kijken naar de 5 tips voor goede verlichting in de badkamer.

1. Daglicht

Een goede dag begint met goed daglicht. In je slaapkamer wil je wellicht nog niet meteen daglicht zien, maar zodra je jouw slaapkamer uitkomt en naar de badkamer gaat, is het een goede manier om je dag te beginnen: daglicht. Dit is goed voor je humeur en je ritme. 

Daarom raden wij het aan om je badkamer te ontwerpen met zoveel mogelijk natuurlijk licht. Ben je jouw slaapkamer aan het ontwerpen? Zorg er dan voor dat je slaapkamer voorzien is van genoeg ramen, het liefst minimaal één die naar boven kijkt. Zodat je zonlicht binnen kunt krijgen. 

Idealiter heb je twee ramen in verschillende muren, zodat je lichtinval krijgt vanuit verschillende kanten. Een dakraam én een raam in de muur zijn hier een goed voorbeeld van. Daarnaast werkt een dakraam ook goed voor het doorlichten van de ruimte.

2. Totale badkamerverlichting

In de badkamer wil je verschillende type verlichting. Zo wil je heldere, lichte verlichting voor in de ochtend. Ideaal om bij wakker te worden, je haren of make-up te doen en wanneer je de badkamer schoonmaakt. Daarnaast wil je dimbare verlichting, zodat je ook een relax avond in bad kunt genieten. 

Boven je bad raden we badkamer inbouwspots aan, deze installeer je boven je bad waardoor je goede verlichting in bad geniet. Deze kan je dimmen, waardoor je ook een romantisch avondje in bad kunt beleven. In of rond je spiegel wil je accent verlichting, ideaal voor het opdoen van make-up en het scheren van je gezicht. Daarnaast wil je vermoedelijk nog meer sfeer toevoegen, denk bijvoorbeeld aan een lichtslang rond je bad of RGB led spots die je in kleur kunt verstellen. 

3. Accentverlichting rondom de spiegel(s)

Wanneer je voor de spiegel staat en je jouw make-up wilt doen, of jezelf wilt scheren, is het belangrijk dat je jezelf goed kunt zien. Ieder streepje make-up of ieder haartje van je baard moet je goed kunnen zien, zelfs wanneer je je licht draait. Daarom is accentverlichting voor je spiegel belangrijk.

Er zijn spiegels te koop met ingebouwde verlichting. Deze werken erg goed, omdat je geen extra lampen en/of spots hoeft te kopen die je nog naast de spiegel zou moeten monteren. Daarnaast zit de verlichting altijd op de goede plek. Vind je zo’n spiegel niet mooi of te prijzig? Kies dan voor subtiele spots die je in de wand naast de spiegel of in de kast in kunt bouwen.

4. Verlichting bij het bad

De veiligheidsvoorschriften voor baden zijn streng, zo is het niet toegestaan een hanglamp boven een bad te plaatsen. Daarom is het van belang dat verlichting boven en rond een bad altijd waterdicht is, volgens de Ingress Protection (IP) voorschriften. 

Daarom raden wij het aan om voor waterdichte badkamer spots te kiezen wanneer je verlichting boven je bad wilt plaatsen. Wil je meer informatie over Ingress Protection en LED in het algemeen? Kijk dan eens bij de LED experts Letsleds.nl

5. Nachtverlichting

Je badkamer gebruik je, helaas, ook midden in de nacht. Je wordt ’s nachts wakker en moet even snel naar het toilet. Je wilt dan niet verblind worden door felle verlichting, dan ben je bovendien ook meteen weer klaar wakker.

Daarom is het verstandig je badkamer te voorzien van een lampje met een klein vermogen, zodat je genoeg verlichting hebt om van je slaapkamer tot je badkamer te komen. Veel mensen kiezen voor een overloop-lampje met een bewegingssensor en dimbare spots in de badkamer, die je eerst helemaal terugdraait alvorens ze aan te zetten.

Een ander goed idee is het plaatsen van een LED strip, deze geven rustige verlichting af, ideaal voor een nachtelijk bezoekje aan de badkamer.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
criteria-nieuw-matras Previous post Aandachtspunt bij kopen nieuw matras
recyclen Next post Woning gekocht? Kijk eerst wat je kunt recyclen!