Read Time:2 Minute, 12 Second

Eerder schreven we al over trends uit de jaren ’70 die in deze tijd vaak gerecycled worden, zoals meubels met ronde vormen en houten designkasten. Sommige elementen lijken definitief verdwenen, maar zeg nooit nooit. Hoe zaten we er echt bij, en wat stond er in de tuin en voor de deur?

Voor de deur: kleinere auto’s

Net als de spullen in onze huizen stonden er veelal kleinere auto’s op de oprijlaan, bij voorkeur (roest)bruin, rood of oranje en met een lederen interieur. Je kunt die oldtimers nog wel krijgen op veilingsites, maar ze zouden het eerder goed doen als decoratiestuk. Mocht je er toch de weg mee op willen, dan is het de vraag of je er een goedkope autoverzekering voor kunt krijgen omdat voor oldtimers andere regels gelden. Zoek maar eens op klassiekerverzekering. 

In de tuin

Typisch jaren ’70 waren het vaak spoorbielzen die als borders fungeerden en ook toen was een moestuin hip. Men sprak niet van veganistisch of biologisch eten; macrobiotisch was het modewoord. Tuinen werden niet gedomineerd door enorme trampolines en loungesetjes en de barbecue was een simpele metalen bak met een rooster erboven. Buitenkeukens – als die er al waren – zouden een unicum zijn geweest.

Zitkuil in huis

Dat er in die tuin wel zitkuilen gemaakt werden, zowel voor meer privacy als om een beetje uit de wind te zitten, was een begrijpelijke trend, maar dat die dingen ook binnen werden aangelegd is moeilijk te verklaren. Het waren letterlijk kuilen in de vloer van ongeveer een halve meter diep en groot genoeg om de hele zithoek in te zetten. Toegegeven, het zag er wel heel gezellig uit. Vaak werden ook hier spoorbielzen en bakstenen gebruikt. We noemden dat niet industrieel, maar knus. 

Kurk of schrootjes aan de muur

Pas in de jaren ’80 begon het begrip ‘strak’ aan een opmars, met veel zwart en wit en kunststof- en fineermeubelen. In de 70s mocht een huis warm en rommelig aandoen. Aan de muur zaten (bobbeltjes)behang, kurkplaten of schrootjes. Boven die schrootjes hingen letterbakken met kleine metalen beeldjes. Zoals gezegd was er veel rood, bruin en oranje, afgewisseld met wit en het diepgroen van de enorme kamerplanten. 

Inspiratie nodig? Bezoek het Museum van de 20e Eeuw

Als je fan bent van dit soort retro-trends, dan kun je op internet natuurlijk speuren naar 70s design, maar het is ook een leuke tip om voor inspiratie het Museum van de 20e eeuw te bezoeken. Dan zie je ook trends en spullen uit de andere decennia die achter ons liggen, maar die we op het gebied van muziek, mode en interieur nog vaak afstoffen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
tuin Previous post Zo geniet jij het hele jaar van je tuin
voordelen van een stalen schuifdeur Next post De 3 voordelen van een stalen schuifdeur