Read Time:3 Minute, 58 Second

Woon je in een appartement, dan kun je toch jouw groene vingers aan het werk zetten. Met een beetje creativiteit is dat namelijk geen enkel probleem. Je zul er misschien een paar kleine aanpassingen voor moeten maken, maar dan ben je wel omringd door groen. In deze blog lees je over de verschillende manieren om toch een tuin in je appartement te hebben.

Kruiden binnenshuis kweken

Als je een raam op het zuiden hebt, kun je binnenshuis kruiden kweken. Als de vensterbank niet breed genoeg is voor potten, maak dan een hangende kruidentuin die gemakkelijk kan worden gedemonteerd als je verhuist. Begin met gemakkelijk te kweken kruiden zoals basilicum, koriander en munt. Je kunt het hele jaar door deze planten vinden.

Kweek buiten bloemen als kamerplanten

Als traditionele kamerplanten je niet interesseren, overweeg dan bloeiende planten die over het algemeen buiten worden gekweekt. Dit kunnen bijvoorbeeld geraniums en begonia’s zijn. Als je een balkon of terras hebt, zet deze planten dan in de zomer buiten en breng ze naar binnen om van te genieten tijdens de koudere maanden. Of je kunt ze het hele jaar door binnen houden. Zorg er bij dat laatste voor dat ze voldoende licht krijgen via een raam, of koop led-lampen met volledig spectrum voor extra licht. Gebruik een timer om de lichten aan en uit te doen.

Zet een hydrocultuur tuin op

Afhankelijk van je ruimte, zou je een hydrocultuur tuin in je appartement kunnen opzetten. Hydrocultuur systemen laten planten groeien in circulerend water, niet in aarde. Maten variëren van tafelformaat tot grotere opstellingen. De meeste hydrocultuur kits bevatten ook kweeklampen. Gespecialiseerde zaaddozen die het voor beginners gemakkelijk maken om binnenshuis voedsel te kweken.

Zo kun je een ​​tuin in je appartement hebben

Een terrarium

Door een terrarium te planten, kun je planten kweken en een miniatuurlandschap ontwerpen. Kies een stijl die past bij de inrichting van je appartement, met planten variërend van vetplanten tot tropische planten. Of verander je terrarium in een sprookjesachtige tuin. Terraria hebben vaak minder verzorging nodig dan kamerplanten in bakken.

Zet een balkon- of patio-container tuin op

Als je het geluk hebt om een ​​balkon of terras buiten je appartement te hebben, kun je planten buiten in bakken kweken. Controleer eerst je huurcontract om te zien of er beperkingen zijn op wat je daar kunt plaatsen. Zorg er op een balkon voor dat de containers het water vasthouden, zodat dit niet wegloopt.

Bouw een binnenkas

Ja, je kunt een kleine binnenkas in een appartement installeren. Sommige zijn klein genoeg om op een tafel te passen, of staan ​​vrijstaand op planken. In een binnenkas kun je planten kweken die meer vocht en licht nodig hebben dan in een appartement aanwezig is. Je kunt zaden ook binnenshuis ontkiemen en ze later overplanten naar een container tuin buiten. 

Zet een onderhoudsarme plantenhoek op

Als je vaak weg bent, kies dan voor onderhoudsvriendelijke kamerplanten die niet wekelijks water nodig hebben. Denk daarbij aan cactussen en vetplanten. Door deze bij elkaar in één hoek te zetten, heb je een groene oase om van te genieten. Plus, als je iemand nodig hebt om je planten water te geven terwijl je weg bent, hebben ze er niet veel werk aan.

Microgroenten kweken

Met een beetje aanrecht ruimte en een kweeklamp kun je zelf microgroenten kweken, zelfs in de keuken van een appartement. Deze worden geoogst op het moment dat de eerste set echte bladeren zich begint te vormen. Voeg ze toe aan salades, soepen en stoofschotels. Probeer ze in kleine bakjes te kweken, zodat je niet te veel tegelijk te eten hebt. Zaai ongeveer elke week wat nieuwe voor een continue aanvoer.

een ​​tuin in je appartement hebben

Verander je badkamer in een plantenparadijs

Zelfs in een appartement is de meest vochtige kamer meestal een badkamer. Dat maakt het een geweldige plek om planten te kweken. Je keuze is afhankelijk van het beschikbare licht, of het nu vanuit een raam of een extra kamer is, en de beschikbare ruimte. Als er niet genoeg ruimte is, kun je haken installeren om er wat aan het plafond te hangen. Controleer ook hier je huurcontract voordat je gaten in het plafond gaat boren.

Huur een tuinperceel in een gemeenschappelijke tuin

Als je je ruimte voor planten maximaal hebt benut en nog steeds meer wilt, of je hebt gewoon te weinig ruimte, zoek dan naar een gemeenschappelijke tuin in de buurt. Sommige zijn verdeeld in percelen die je kunt huren om je eigen tuin te hebben. Anderen zijn opgezet als één grote tuin en vrijwilligers helpen waar nodig voor een deel van de oogst. Overweeg om met anderen samen te werken om een ​​gemeenschappelijke tuin te beginnen als er geen bij jou in de buurt is. Vooral in deze tijd staan veel gemeenten voor dergelijke initiatieven open!

Lees ook: Gezelligheid in je keuken: 4 tips

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Zonder stress verhuizen doe je zo Previous post Zonder stress verhuizen doe je zo!
braadpan Next post Waarom de braadpan in jouw keuken moet staan!