Read Time:2 Minute, 44 Second

Een afkortzaag is een ontzettend handige tool waarmee je allerlei materialen snel en strak kunt afzagen. Maar zeker als je er voor het eerst mee gaat werken is het noodzaak dat je je goed inleest in de gebruiksvoorschriften. Daarom leggen we je hier uit waar je de zaag voor kunt gebruiken én hoe je ‘m veilig gebruikt. 

Een afkortzaag heeft een cirkelvormig zaagblad die kan roteren met behulp van een motor. Het apparaat is ideaal om hout, maar ook metaal en kunststof mee af te zagen. Het wordt dan ook voornamelijk gebruik om deze materialen korter te maken. Vandaar ook de naam afkortzaag. Maar aangezien je met een afkortzaag ook materialen onder een bepaalde hoek kunt afkorten wordt het apparaat ook wel een radiaalzaag of een verstekzaag genoemd. 

Hier gebruik je de afkortzaag voor

Zoals we hierboven al schreven is een afkortzaag dus ideaal om allerlei materialen. Maar daarbij moet je wel rekening houden met het type zaagblad dat bij het betreffende materiaal hoort. Hout of kunststof vraagt namelijk weer om een ander zaagblad dan metaal. Daarnaast is er voor harde metalen ook extra verkoeling nodig om te voorkomen dat het zaagblad snel slijt of vastloopt. 

Veilig met een afkortzaag werken

Het is belangrijk heel zorgvuldig om te gaan met een afkortzaag. Het is immers een gevaarlijk apparaat waar je gemakkelijk je vingertoppen mee af kunt zagen als je niet goed oplet. Let daarom altijd op de volgende punten: 

  1. Zaag met twee handen vasthouden

Houd de zaag altijd met twee handen vast. Hierbij trek je met je rechterhand en duw je tegelijkertijd met je linkerhand. Op die manier kun je er nooit met je vingers tussenkomen. Daarnaast zorg je er zo ook voor dat je heel beheerst door het materiaal heen zaagt. 

  1. Opgeruimde werkomgeving 

Ook is het van groot belang dat je werkomgeving opgeruimd is op het moment dat je zaagt. Op die manier houd je beter overzicht, is er minder struikelgevaar en blijven er geen snoeren of andere onderdelen hangen met alle gevolgen van dien. 

  1. Draag gehoorbescherming

Een afkortzaag kan enorm veel lawaai maken, zeker bij het doorzagen van metalen voorwerpen of hardhout. Om gehoorbeschadiging te voorkomen is het belangrijk dat je áltijd gehoorbescherming draagt. Normaal gesproken zouden we zeggen: voorkomen is beter dan genezen, maar helaas is gehoorschade niet te genezen. Des te belangrijker is het dus om het te voorkomen. 

  1. Draag een veiligheidsbril

Ook is het ontzettend belangrijk dat je een veiligheidsbril draagt, omdat er allerlei splinters ronddwarrelen tijdens het zagen. En die hout- of metaalsplinters wil je écht niet in je oog hebben, want ze kunnen je ogen dusdanig beschadigen dat je er zelfs blind of slechtziend van kunt worden. 

  1. Materiaal mag niet korter dan 20 cm zijn

Het is lastig de controle te houden over de zaag en tegelijkertijd ook het materiaal vast te houden wanneer dit korter is dan 20 cm. Hierdoor komen je vingers namelijk dichterbij het zaagblad, wat het een stuk gevaarlijker maakt. 

  1. Zorg voor stabiliteit 

Zorg er tot slot voor dat het materiaal altijd stabiel en recht ligt en dat je het materiaal niet meer hoeft te verschuiven als je aan het zagen bent. Op die manier kun je je volledig focussen op het zagen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
foto blog molenaarstap nieuwewonen.nl Previous post 4 trappen voor in een kleine ruimte.
Next post Huis gekocht? Zo laat je de verhuizing zo soepel en goedkoop mogelijk verlopen