Read Time:2 Minute, 52 Second

Afgelopen week verscheen een artikel met daarin de resultaten van een onderzoek, waaruit blijkt dat een gasfornuis schadelijk kan zijn voor de gezondheid, vooral voor jonge kinderen met ademhalingsproblemen. Tijd dus om te kijken hoe dit zit en wat je er eventueel aan kunt doen.

Gasfornuizen zijn al lang populair bij professionele koks en thuiskoks. Maar naarmate onze planeet opwarmt, is er de noodzaak om onze energiebronnen koolstofvrij te maken, waardoor koken op gas uit de gratie raakt. Vanuit overheidswege worden stimulansen aangeboden om over te stappen op schonere, efficiëntere apparaten. Nu kunnen mensen nog een reden hebben om gas te heroverwegen: luchtvervuiling binnenshuis.

Recente studies tonen aan dat gasfornuizen bijdragen aan astma en andere gezondheidsproblemen van de luchtwegen. Onlangs bleek uit een studie die in december werd gepubliceerd dat een deel van de huidige gevallen van astma bij kinderen kan worden toegeschreven aan luchtverontreiniging binnenshuis door gasfornuizen. Dus de overstap naar energiezuinige, emissievrije alternatieven zoals inductiekookplaten zal voor veel mensen nog interessanter worden.

Moet je jouw gasfornuis vervangen? 

Vervuilen gasfornuizen de binnenlucht? Ja. Wanneer je je gasfornuis aanzet, combineert aardgas zich met zuurstof om een ​​gecontroleerde vlam te creëren. Door deze verbranding ontstaat warmte om te koken, maar ook gassen als bijproducten zoals stikstofdioxide (NO2). Naast de meest recente studie hebben eerdere studies van kinderen met astma aangetoond dat NO2-emissies van gasfornuizen bijdragen aan een verhoogde ernst van de symptomen.

Stikstofdioxide is een belangrijk onderdeel van de vervuiling. Gasfornuizen zijn een belangrijke oorzaak van NO2-vervuiling binnenshuis. Uit een studie bleek dat de helft van de onderzochte huizen de acute gezondheidsnormen voor NO2-blootstelling overschreed, voornamelijk vanwege de kachels, maar ook gasfornuizen hebben hier invloed op.

gasfornuizen schadelijk voor onze gezondheid

Stikstofdioxide is niet de enige vervuilende stof die bij een gasfornuis vrijkomt. Aardgas is voornamelijk methaan, een broeikasgas dat sterk bijdraagt ​​aan de klimaatverandering. Methaan uit gasfornuizen komt niet vrij via verbranding maar door lekkages. Een studie wees uit dat gasfornuizen in één jaar tijd genoeg methaan uitstoten om de uitstoot van een half miljoen auto’s te evenaren. En de meeste van die kachels stonden uit!

Ook het koken zelf kan bijdragen aan een slechte luchtkwaliteit, vooral door het ontstaan ​​van fijnstof. Frituren en grillen kan meer fijnstof genereren dan stomen en koken.

Wat moet je doen als je een gasfornuis hebt?

Een optie is om je aardgas fornuis te vervangen door een inductiefornuis. Deze  gebruiken elektromagnetische golven om de pannen te verwarmen, dus ze hebben geen verbranding van brandstof zoals gasfornuizen. Inductie fornuizen zijn energiezuiniger en brengen meer energie over op de pan dan elektrische- of gasfornuizen.

Bij inductie koken zal 85 procent van de energie overgedragen worden op de pan, vergeleken met 32 ​​procent bij koken op gas. Sommige steden verbieden daarom ondertussen aardgas kachels en gasfornuizen in nieuwbouw woningen. 

Wat als je je geen nieuw fornuis kunt veroorloven?

Als je een afzuigkap hebt, gebruik die dan. Ervoor zorgen dat je een werkende afzuigkap hebt, of ramen openen terwijl je kookt, zijn belangrijke stappen om voor een betere lucht in huis te zorgen. Uit onderzoek naar afzuigkappen bleek dat de opvang efficiëntie, die beschrijft hoe goed een apparaat verontreinigende stoffen verwijdert, het beste is op een laag pitje. Koken op een lager vuur is dus ook beter voor de lucht in huis. Hopelijk heb je wat aan dit artikel en kun je zorgen voor een gezondere lucht in huis!

Lees ook: Is het ontstaan van koolstofmonoxidevergiftiging mogelijk door oude radiatoren?

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
velux dakraam Previous post Creëer een extra kamer op zolder met een dakraam
Trendkleur van 2023 Viva Magenta Next post Trendkleur van 2023: Viva Magenta