Read Time:2 Minute, 33 Second

Verhoog de waarde van uw woning door een extra kamer op zolder te creëren. Maak er een slaapkamer van, een logeerkamer of bijvoorbeeld een kantoor aan huis. Om deze ruimte als slaapkamer te mogen beschouwen, moet aan verschillende bouwkundige eisen worden voldaan. Voldoet u er niet aan, dan ziet men de ruimte als opslagplaats. Iets wat invloed kan hebben op de verkoopwaarde van de woning. Deze eisen zijn opgenomen in het Bouwbesluit uit 2012. U downloadt het document op de website van de Nederlandse overheid. Een van de eisen die aan slaapkamer gesteld wordt, is het verzorgen van voldoende ventilatie. Het gebruik van een Velux dakraam op zolder kan hieraan bijdragen. Niet alleen bevordert een dakraam de ventilatie op zolder, ook profiteert u van meer natuurlijk daglicht. Ook daar stelt men eisen aan vanuit het Bouwbesluit 2012.  

Verschillende mogelijkheden bij het renoveren van de zolder 

Bij het aanpassen van de zolder in huis heeft u de keuze uit verschillende mogelijkheden. Zo kunt u voor het plaatsen van een nieuw dakraam kiezen, maar bijvoorbeeld ook een bestaand dakraam vervangen voor een breder of duurzamer model. Denk aan het vervangen van een dakraam waarvan het kozijn inmiddels is gaan rotten. Niet alleen maakt het de kans op lekkages op zolder onnodig groot; ook heeft het invloed op de luchtvochtigheid in de ruimte. Niet onbelangrijk bij een slaapkamer is het risico op tocht, wanneer het bestaande dakraam ernstig versleten of verouderd is.  

Keuze tussen een dakraam en dakkapel 

Naast de mogelijkheid om het schuine dak van een dakraam te voorzien, zou u ook een dakkapel kunnen overwegen. Een dakkapel helpt u meer ruimte te creëren, zeker bij oudere woningen met een minder grote hellingshoek. Op deze manier creëert u niet alleen een extra slaapkamer, maar zorgt u tegelijkertijd dat de woningwaarde toeneemt als gevolg van een groter woonoppervlak. Het voordeel van een dakraam ten opzichte van een dakkapel is weer dat je een stuk meer lichtinval hebt en het scheelt ook flink in de kosten. Het laten plaatsen van een dakraam is daarin een stuk goedkoper. Maak je toch de keuze voor een dakkapel, kies er dan een met Velux ramen erin. Zo heb je de voordelen van de extra ruimte van een dakkapel met de hoeveelheid licht wat je ook bij een dakraam hebt.

Plaats een tussenwand en vliering op zolder 

Heeft u een keuze gemaakt tussen een dakkapel en een extra dakraam? In dat geval is het zaak een besluit te nemen over de indeling van de zolderruimte. Kiest u voor een losse tussenwand, dicht tegen de trap aan? Wil u de ruimte wellicht opsplitsen in twee aparte kamers? Kiest u voor het realiseren van een vliering om zo meer opbergruimte te creëren? Zo’n vliering is onder meer handig voor de campingspullen of bijvoorbeeld het zwembad dat u zomers opzet in de tuin. Het zijn voorbeelden van vragen die u zelf hierbij zou moeten stellen. Kijk eens naar de verschillende blogs die u online vindt over verbouwingen van een zolder; het biedt u inspiratie voor uw eigen woning.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
airconditioning Previous post Kiezen tussen een airconditioner en een warmtepomp
Zijn gasfornuizen schadelijk voor onze gezondheid Next post Zijn gasfornuizen schadelijk voor onze gezondheid?