Read Time:2 Minute, 17 Second

Indien jij eigenaar bent van een koophuis, zul jij ook verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van een woning en moet je misschien het pannendak renoveren. Jij hebt immers geen huisbaas die het voor jou regelt. In sommige situaties zul jij wellicht niet direct weten hoe jij moet handelen. Zo is het onder meer vaak onduidelijk welke stappen gezet moeten worden bij een daklekkage.

Een daklekkage komt altijd ongelegen. Om een pannendak renovatie te voorkomen, is het enorm belangrijk dat een daklekkage direct wordt aangepakt, zodat de schade beperkt blijft. Maar wat moet je doen bij een daklekkage? Wie bel je? Wat regel je? Wie huur je in? In dit artikel helpen wij jou een handje op weg door jou stapsgewijs te vertellen welke handelingen raadzaam zijn in de betreffende situatie. 

  1. Contacteer de verzekering

Indien er een daklekkage plaatsvindt, is het belangrijk om de situatie zo snel mogelijk te delen met de verzekering. Sommige verzekeringen hebben een alarmservice, waarbij de verzekeraar direct hulp zal bieden voor noodreparaties en -voorzieningen. 

De meeste bewoners hebben een brandverzekering. Bij een daklekkage is het vrijwel altijd mogelijk om beroep te doen op de brandverzekering. Een basisdekking van de verzekering richt zich onder meer op de materiële schade, veroorzaakt door vocht. 

Om onenigheid met de verzekeraar te voorkomen, is het verstandig om van alle beschadigde onderdelen foto’s te maken. Zo zul jij altijd bewijs achter de hand hebben. 

  1. Beperk verdere schade

Het is belangrijk om snel in te grijpen. Hoe meer water in jouw woning, hoe meer schade er verricht zal worden. Het is raadzaam om het lekkende water op te vangen met emmers of bakken. Leg eventueel handdoeken klaar voor het geval er water op de grond valt. Beschadigd laminaat is immers ook niet prettig. 

  1. Lekkage zelf oplossen

Wellicht ben jij handig aangelegd en weet jij hoe jij de lekkage zelf oplost. In dat geval raden wij jou aan om het dak op te gaan en te controleren of er dakpannen scheef liggen of missen. Dit is een veelvoorkomende oorzaak van een daklekkage. Zodra de dakpannen weer recht gelegd zijn, zal het lek hoogstwaarschijnlijk verholpen zijn. 

Tip: ga altijd na of de dakpannen ook daadwerkelijk vastliggen. Het is immers niet prettig om na iedere regenbui het dak op te moeten. 

  1. Niet handig? Schakel een expert in

Indien de lekkage niet voortkomt uit losliggende of missende dakpannen of jij zelf niet in staat bent om het dak op te gaan, is het raadzaam om een expert in te schakelen. Een dakdekker weet exact welke oorzaken er mogelijk zijn, op welke manieren de situatie opgelost kan worden en meer over het dakbeheer. Zij kunnen bijvoorbeeld een bitumen dakbedekking aanbrengen of hebben andere trucjes in huis.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
toevoegingen aan je woning Previous post Toevoegingen aan je huis die gewoon logisch zijn
stalen binnendeuren Next post Waarom je stalen binnen deuren voor je huis zou moeten kiezen